LITURGINIS LAIKAS (IId) - ADVENTAS




lot. atėjimas)


- pirmas liturginių metų laikotarpis


trukmė - IV savaitės (IV sekmadieniai) prasideda sekmadieniu tarp 11. 27 - 12.03d




liturginė spalva - violetinė (santūrumo, atgailos ženklas)




pobūdis - Džiaugsmingas ir viltingas laukimo metas - laukiant antrojo Kristaus atėjimo ir prisimenant pirmąjį. Advento liturginiai skaitiniai kalba apie būsimąją Dievo karalystę ir Jo Mesiją.




struktūra: I-II savaitės skirtos mąstymui apie paskutiniuosius dalykus ir Antrąjį Kristaus atėjimą


III - IV savaitės skirtos pasirengti pirmojo Kristaus atėjimo paminėjimui


III sekmadienis vadinamas DŽIAUGSMINGUOJU (lot. Gaudete) - liturgijoje naudojama rožinė spalva. Taip pažymima jog prasidėjo antras advento etapas.


Gruodžio 17 - 24d - liturgijoje kalbama apie Įsikūnijimo slėpinius - ypatingas dėmesys Marijai


Gruodžio 17 - 23d. Valandų liturgijoje (Brevijoriuje) - didieji O priegiesmiai, kuriuose poetiškai nusakomi ateinančio Mesijo titulai




istorija: Pirmosios žinios siekia 367 m Galiją, kur šv. Hilarijus įvedė (ar patvirtino) trijų savaičių pasninko laikotarpį iki Apsireiškimo šventės (sausio 6d.) kuomet buvo krikštijami atsivertėliai. Šis paprotys įvestas ir Ispanijoje - 380 m. 490 m. Galijos vyskupas Perpetuas Tūrietis šį laiką pratęsė iki 40 dienų ir pavadino Šv. Martyno Gavėnia (Quadragesima Sancti Martini), nes ji prasidėdavo per jo šventę - lapkričio 11d. Pana6i praktika greitai paplito ir Anglijoje. Taigi Gališkasis Adventas visuomet turėjo atgailos aspektą - netgi liturginiai skaitiniai buvo imami iš Gavėnios laikotarpio.


Tuo tarpu Romos bažnyčioje Adventas žinomas nuo VI a ir jis čia buvo suprantamas kaip džiugus Viešpaties Gimimo laukimas, neakcentuojant atgailos charakterio. Liturgijoje buvo naudojama balta spalva. Nuo IXa. pirmas Advento sekmadienis imamas laikyti liturginių metų pradžia. Xa. popiežius Grigalius VII nustatė keturių savaičių ciklą. Iki XIIa greta gyvavo abi Advento formos, kol XIII a. jos susiliejo ir šis liturginis laikotarpis įgavo Gališkąjį atgailos aspektą. Po II Vatikano Susirinkimo įvykdytos reformos vėl išryškintas Romos Bažnyčiai būdingas džiugaus laukimo aspektas, aišku neatmetant ir Gališkojo.




žymesnės šventės: 12. 06d Šv. Mikalojus (Kalėdų senelio prototipas)


12.08d Nekaltasis Marijos Prasidėjimas




pamaldumo praktikos: Rarotų Mišios (rytmetinės Mišios Marijos garbei)


Marijos Valandos




Advento simboliai Adventinis vainikas


Advento Kalendorius

Komentarai