LITURGINIS KALĖDŲ LAIKAS


Perfrazuojant populiarią kalėdinę dainą, galima sutikti, kad šis liturginis metas yra „nuostabiausias laikas metuose“. Iš tiesų, liturginis Kalėdų laikas yra pats trumpiausias, tačiau pilnas džiaugsmo, apipintas daugybe papročių. Tai Įsikūnijimo slėpinių pagerbimas, kartu su Mergele Marija ir Šventuoju Juozapu. 
Po Vatikano II Susirinkimo inicijuotos liturginės reformos, Kalėdų laikas trunka nuo I Kristaus Gimimo Vakarinės (Kūčių vakaras) iki Kristaus Krikšto šventės naktinės (sekmadienis po Trijų Karalių: tarp sausio 7-13 d.), - viso nuo 13 iki 19 dienų.
Kas sudaro šį džiaugsmingą liturginį laiką ?

Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Gimimas
Nuo 194 m., sausio 6 d., Rytų krikščionys švęsdavo Epifanijos šventę (išvertus iš graikų kalbos Epiphaneia reiškia „apsireiškimas“). Jos metu iškilmingai būdavo švenčiamas Jėzaus gimimas, krikštas, pirmasis Viešpaties stebuklas Kanoje. Tačiau ilgainiui šie įvykiai buvo atskirti ir nuo V a. pradžios, nepaisant smarkaus Jeruzalės bažnyčios pasipriešinimo, Kalėdos ir Rytuose buvo pradėtos švęsti gruodžio 25 d. Tuo tarpu Vakaruose pirmosios Kalėdų (lotyniškai Natale „gimimas“) Mišios gruodžio 25 d. buvo atšvęstos 330 m. Romoje. Gruodžio 25 d., nusistovėjo nes kovo 25 d. buvo Bažnyčios Tėvų laikoma Pasaulio sukūrimo, Kristaus Pradėjimo ir Jo mirties diena.

Kristaus Gimimo oktava – Aštuonios diena kaip viena Kalėdų šventė
567 m. Tūro Susirinkimas nustatė 12 dienų Kalėdinio laiko trukmę ir įvedė Advento pasninką. Iki VII a. tik Velykos buvo švenčiamos aštuonias dienas. Tuo laiku panašią oktavą gavo ir Sekminių šventė, kad būtų galima tęsti naujai pakrikštytųjų katechezę. Kalėdų šventės oktava atsirado tik VII a., nors jau anksčiau būdavo švenčiama Kalėdų aštuntoji diena. Pradžioje ši diena buvo skirta paminėti Marijos Dieviškąją Motinystę, vėliau ją buvo švenčiamas Viešpaties apipjaustymas ir Jėzaus vardo suteikimas. Marijos, Dievo Gimdytojos šventė sausio 1-ąją – pati pirmoji ir seniausia Marijos šventė Romoje.
1. Gruodžio 25 d., - Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Gimimas, - iškilmė.
2. Gruodžio 26 d., - Šv. Steponas, diakonas ir pirmasis kankinys, - šventė.
3. Gruodžio 27 d., - Šv. Apaštalas Jonas, apaštalas ir mylimasis mokinys, - šventė.
4. Gruodžio 28 d., - Šv. Nekaltieji Vaikeliai, kankiniai, - šventė
5. Gruodžio 29 d., - Šv. Tomas Beketas, vyskupas ir kankinys, - laisvas minėjimas.
6. Gruodžio 30 d., (jei Kalėdos būna sekmadienį) – Šventoji Šeima, - šventė.
7. Gruodžio 31 d., - Šv. Silvestras, popiežius, - laisvas minėjimas.
8. Sausio 1 d., - Švč. Mergelė Marija Dievo Gimdytoja, - iškilmė.

Laikas iki Viešpaties Apsireiškimo iškilmės (sausio 2 – 5 d. vakaras) – skaitoma Evangelijos pagal Joną pasakojimai apie Jėzaus misijos pradžią.

Viešpaties Apsireiškimas (Trys Karaliai) – sausio 6 d.
Viešpaties Apsireiškimo (graikiškai – Epifanijos) iškilmėje garbinamas trigubas didžiojo Dievo ir mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus apsireiškimas: Betliejuje jį pagarbino išminčiai, Jordane jį pakrikštijo Jonas, Galilėjos Kanos vestuvėse paversdamas vandenį vynu jis apreiškė savo garbę.

Laikas po Viešpaties Apsireiškimo iškilmės (sausio 7 – Kristaus Krikšto šventė)
Iki 1955 m. Apsireiškimo šventė turėjo oktavą (sausio 7-14 d.) o sekmadieniai iki Septuagezimos (3 sekmadieniai iki Gavėnios) buvo vadinami sekmadieniais po Epifanijos. Po 1969 m. liturginės reformos Kalėdų laikas baigiasi su Kristaus Krikšto švente ir prasideda Eilinis liturginis laikas.

Kristaus Krikšto šventė
Kalėdų laikas baigiasi Jėzaus krikšto švente. Atsiliepdamas į Jono Krikštytojo raginimą, Jėzus įbrenda į Jordano upę, ir Pirmtakas pakrikštija jį, nors jis ir yra tikrų tikriausias Nekaltasis. Taip liturgijoje iškart peršokami trisdešimt Išganytojo paslėptojo gyvenimo metų. Jonas rodo Jėzų savo mokiniams: „Štai Dievo Avinėlis, kuris naikina pasaulio nuodėmę“; atsiveria dangus, Dievo Dvasia nužengia ant Jėzaus, ir Tėvas paskelbia: „Šitas yra mano mylimasis Sūnus!“ Taip prasideda viešasis Mesijo gyvenimas.

Grabnyčios – Kalėdos 40 dienų ?
Vasario 2 d. vėl mus sugrąžina į kalėdinį laikotarpį, nes minima Kristaus Paaukojimo šventė. Gal todėl, viduramžiais gimė paprotys Kalėdas švęsti 40 dienų – iki Grabnyčių. Ir dabar yra leidžiama iki šios šventės laikyti Prakartėlės bei giedoti kalėdines giesmes.

Komentarai