DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Pijus V


Balandžio 30 d. – Šv. Pijus V, popiežius – laisvas minėjimas

1Kor 4, 1-2
Tegul žmonės laiko mus Kristaus tarnais ir Dievo slėpinių tvarkytojais. O iš tvarkytojų belieka reikalauti, kad būtų patikimi.

Šv. Pijus V (1504–1572)
Tikrasis vardas – Michele Ghislieri. Gimė Italijoje, Pjemonte, labai neturtingoje šeimoje. 1521 m. tapo dominikonu, studijavo teologiją Bolonėje, Genujoje, tapo kunigus, dėstytoju, inkvizitoriumi. Uolus, sumanus, įtaigus ganytojas. Po konflikto su popiežiumi paskirtas vyskupu į Mondovi, kur daug protestantų grąžino į katalikybę. 1566 m. išrenkamas popiežiumi. Per šešerius metus iš esmės pertvarkė Bažnyčią, jo iniciatyva parengtas, paskelbtas ir į daugybę kalbų išverstas naujas katekizmas, brevijorius, mišiolas. Statydino bažnyčias, seminarijas, mokyklas, ligonines, prieglaudas. Karštai mylėjo Bažnyčią ir Mergelę Mariją, skatino kalbėti Rožinį. Šventuoju paskelbtas 1712 m.

Iš šventojo vyskupo Augustino Traktatų apie Evangeliją pagal Joną
Taip palaimintąja viltimi šiame vargingame gyvenime vadovaujasi Bažnyčia, kurios bendru pirmavaizdžiu tapo apaštalo Petro asmuo, pirmasis tarp apaštalų. Kalbant apie jį patį kaip asmenį, prigimtimi jis buvo vienas žmogus, malone vienas krikščionis, dar gausesne malone vienas ir tas pats pirmasis apaštalas; tačiau jam pasakyti žodžiai Tau duosiu Dangaus karalystės raktus; ką tu suriši žemėje, bus surišta ir danguje, ir ką atriši žemėje, bus atrišta ir danguje, reiškė visuotinę Bažnyčią, kurią šiame pasaulyje visokiausi išmėginimai purto lyg liūtys, potvyniai, audros, bet ji nesugriūva, nes yra pastatyta ant uolos, nuo kurios Petras gavo savo vardą.

MALDA
Dieve, tavoji Apvaizda įkvėpė šventąjį popiežių Pijų ginti tikėjimą ir puoselėti liturgiją; padėk mums, jo užtariamiems, tavo paslaptyse dalyvauti gyvu tikėjimu ir veiklia meile. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai