DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Pranciška Romietė

 

Kovo  10 d.  – Šv. Pranciška Romietė, vienuolė – laisvas minėjimas

 

DIEVO ŽODIS

Pat 31, 30

Žavumas – apgaulingas, o grožis – rūkas; moteris turi būti giriama už jos pagarbią VIEŠPATIES baimę.

 

Kilusi iš Romos, šv. Pranciška jauna ištekėjo ir 40 metų pavyzdingai atliko pareigas šeimoje, buvo nuolanki ir kantri patirdama sunkius išbandymus: vaikų mirtį, vyro ištrėmimą, nuosavybės konfiskavimą. Ji taip pat buvo itin dosni vargšams ir pasišventusi ligoniams, kurių tais karų ir epidemijų laikais buvo daug. Ilgai sirgdama ji patyrė regėjimus, ypač savo angelo sargo, kuriuos papasakojo savo nuodėmklausiui. 1433 m. ji įkūrė benediktinių oblačių bendruomenę, prie kurios prisidėjo 1436 m., po vyro mirties.

 

Iš šventosios Pranciškos Romietės biografijos

Pranciška Busa de Leoni gimė 1384 m. kilmingoje šeimoje. Jos tėvai buvo turtingi, tačiau mokė Prancišką rūpintis žmonėmis ir gyventi krikščioniškai. Būdama vienuolikos metų, Pranciška pranešė tėvams, kad norėtų tapti vienuole. Tačiau tėvai paragino ją galvoti apie santuoką. Pagal paprotį jie patys parinko Pranciškai porą. Tuomet jai tebuvo dvylika. Pranciška ir jos vyras Lorencas de Poncianis (Lorenzo de Ponziani), popiežiaus armijos karininkas, iš tiesų pamilo vienas kitą. Nors santuoka buvo tėvų suplanuota, jie laimingai gyveno 40 metų, susilaukė 6 vaikų. Pranciška kartu su giminaite Vanoza kasdien melsdavosi ir atgailaudavo dėl Bažnyčios, kuri tuo metu išgyveno išbandymų laikotarpį. Bažnyčia kentėjo nuo skilimo, vienu metu skirtingose vietose rezidavo du, o kartais netgi trys popiežiai. Roma buvo apgriauta karų, po miestą slankiojo vilkai, Šv. Petro aikštėje ganėsi avys, visur plito maras. Nuo šios ligos mirė ir du Pranciškos vaikai. Pranciška dieną praleisdavo melsdamasi, tarnaudama vargšams bei ligoniams ir rūpindamasi savo šeima. Pasakojama, kad miegodavo vos dvi valandas. Dėl gebėjimo gydyti (ypač moteris) buvo laikoma tiesiog stebukladare. Pranciška visą gyvenimą ilgėjosi vienuolyno tylos, tačiau pirmiausia jai buvo lemta rūpintis kenčiančiais. Dalį savo rūmų ji pavertė ligonine ir rūpinosi sergančiaisiais (1417–1418 m.). Kai Romoje siautė ligos ir skurdas, ji ne tik duodavo varguoliams savo pinigų, bet ir pati drauge su Vanoza eidavo prašyti išmaldos. Kitos turtingos moterys, įkvėptos jų pavyzdžio, irgi ėmėsi globoti skurstančiuosius. Pranciškos namai tapo gėrio buveine.

 

MALDA

Dieve, Tu šventosios Pranciškos asmenyje davei puikų santuokinio ir vienuolinio gyvenimo pavyzdį; padėk mums taip pat ištvermingai Tau tarnauti, idant visokiomis gyvenimo aplinkybėmis Tavo valios žiūrėtume ir ją vykdytume. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai