05.22 - 30d. Sekminių novena


Mes turėtume nuolat melstis ir šauktis Šventosios Dvasios, nes visiems mums labai reikia jos globos ir pagalbos. Juo labiau kam trūksta išminties, juo silpnesnis kas yra, juo labiau pažeistos prigimties, juo labiau linkęs nusidėti, juo karščiau turi šauktis jos, to neišsenkamos šviesos, jėgos, paguodos ir šventumo šaltinio.
POP. LEONAS XIII


Šventosios Dvasios garbei skirtoji novena yra pati seniausia. Ji buvo atlikta paties Jėzaus Kristaus patvarkymu, kai jis pasiuntė Apaštalus atgal į Jeruzalę laukti Šventosios Dvasios atėjimo pirmųjų Sekminių dieną. Iki šiol tik ši viena novena yra Bažnyčios oficialiai įsakyta, kasmet minint pirmąsias Sekmines. Nukreipta į Trečiąjį Švenčiausios Trejybės Asmenį, ji yra galingas šauksmas šviesos, stiprybės ir meilės, kurių taip labai reikia kiekvienam krikščioniui.


PIRMOJI DIENA


Dvasia, Viešpatie, ateik,
spindulių dangaus mums teik,
žemės klystkelius nušviesk!
Šventoji Dvasia


Svarbu tik viena - laimėti išganymą. Tad reikia bijoti tik vieno dalyko - nuodėmės. Nuodėmė yra nepažinimo, silpnumo, abejingumo išdava. Šventoji Dvasia yra Šviesos, Tvirtumo, Meilės Dvasia. Savo septyniomis dovanomis ji apšviečia protą, sustiprina valią ir įžiebia širdin Dievo meilę. Norėdami užsitikrinti išganymą, turėtume kasdien šauktis Šventosios Dvasios, nes "Dvasia ateina pagalbon mūsų silpnumui. Mes juk nežinome, ko turėtume deramai melsti, todėl pati Dvasia užtaria mus neišsakomais maldavimais" (Rom 8,26).


Malda
Visagali amžinasis Dieve, tu teikeisi pagimdyti mus iš naujo vandeniu ir Šventąja Dvasia ir atleidai mums visas nuodėmes. Teikis ir toliau siųsti mums iš dangaus savo septynias dovanas: Išminties ir Supratimo, Patarimo ir Tvirtumo, Pažinimo ir Maldingumo Dvasią ir pripildyk mus Šventos Baimės Dvasia.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti


ANTROJI DIENA


Tėve vargstančių, nuženk,
savo dovanas dalink,
mūsų dvasią atgaivink!


Baimės dovana
Baimės dovana pripildo mus aukščiausia pagarba Dievui ir nuteikia nieko taip nebijoti, kaip įžeisti jį nuodėme. Tai baimė, kylanti ne iš pragaro prisiminimo, bet iš pagarbaus, kūdikiško jausmo dangaus Tėvui. Tai baimė, kuri yra pradžia išminties, atpalaiduojančios mus nuo pasaulio malonumų, galinčių vienu ar kitu būdu atskirti mus nuo Dievo. "Kurie bijo Viešpaties, tie sergi jo paliepimus ir turės kantrybės iki jo apsilankymo" (Sir 2,21).


Malda
Ateik, Šventoji Baimės Dvasia, į mano širdies gelmes, kad visuomet turėčiau prieš akis tave, mano Viešpatie Dieve. Padėk man išvengti visko, kas galėtų tave įžeisti, ir padaryk mane vertą pasirodyti tavo dieviškos didybės akivaizdoj danguje, kur tu, būdamas Dievas, su Tėvu ir Sūnumi gyveni ir viešpatauji per amžius. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti


TREČIOJI DIENA


Sielų tu ramintojas,
svečias atlankytojas,
mielas atgaivintojas!


Maldingumo dovana
Maldingumo dovana sužadina mūsų širdyse kūdikišką jautrumą Dievui kaip savo mylimiausiam Tėvui. Ji įkvepia mus dėl Dievo mylėti ir gerbti jam pašvęstus asmenis ir daiktus ir visus tuos, kuriems jis yra suteikęs savo galios: šventąją jo Motiną ir šventuosius, Bažnyčią ir regimą jos galvą, savo gimdytojus ir vyresniuosius, savo kraštą ir jo valdytojus. Kas perimtas maldingumo dovanos, tam tikėjimo reikalavimų vykdymas yra ne sunki našta, bet džiugi tarnyba. Kas myli, tam niekas nesunku.


Malda
Ateik, Šventoji Maldingumo Dvasia, ir apvaldyk mano širdį. Įžiebk joje tokią Dievo meilę, kad man būtu malonu tik jam tarnauti ir dėl jo mielai paklusti visiems savo teisėtiems vyresniesiems. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti


KETVIRTOJI DIENA


Darbuose tu - poilsis,
kaitroje tu - atvėsis,
tu paguoda liūdesy!


Tvirtumo dovana
Tvirtumo dovana duoda sielai stiprybės nugalėti natūralią baimę ir ištvermingai atlikti savo pareigas iki galo. Tvirtumo dovana paskatina ir įgalina negaišuojant imtis ir sunkiausių uždavinių, drąsiai žvelgti į akis pavojams, nepaisyti žmonių nuomonės ir nesiskundžiant pakelti net ir visą gyvenimą besitęsiančių sunkumų kankinystę. "Kas ištvers iki galo, bus išgelbėtas" (Mt 10,22; 24,13)


Malda
Ateik, Šventoji Tvirtumo Dvasia, apvaldyk mano sielą sunkumų ir priešingybių valandose, remk mano pastangas siekti šventumo, stiprink silpnumuose, duok drąsos atsispirti priešų puolimams, kad niekuomet nebūčiau nugalėtas ir neatsiskirčiau nuo tavęs, savo Dievo, savo didžiausiojo Gėrio. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti


PENKTOJI DIENA


O šviesybe amžina,
skaidrink sielos gilumą,
stiprinki tikėjimą!


Pažinimo dovana
Pažinimo dovana padeda nustatyti, ko verti kūriniai ryšy su Dievu. Pažinimas nuvainikuoja nepagrįstą kūrinių aukštinimąsi, atskleidžia jų tuštumą ir nurodo vienintelį jų tikslą - būti Dievo tarnybos įrankiais. Ji parodo mums meilingą Dievo rūpestį mumis ypač priešingumuose, nelaimėse ir įkvepia mus garbinti jį visose gyvenimo aplinkybėse. Lydimi jo šviesos, mes skiriame pirmąją vietą tam, kam ji tikrai priklauso, ir Dievo draugystę statome aukščiau už visa kita. "Gudrybė gyvybės šaltinis tam, kas ją turi" (Pat 16,22).


Malda
Ateik, Šventoji Pažinimo Dvasia, ir padėk man aiškiai matyti Tėvo valią. Parodyk man žemiškųjų dalykų niekingumą, kad galėčiau suprasti kokie jie tušti, ir naudotis jais tik tavo garbei ir savo išganymui bei pro juos matyti tave ir tavo amžinąjį atlyginimą. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti


ŠEŠTOJI DIENA


Be tavųjų dovanų
viskas žmoguje skurdu,
viskas - atvira žaizda.


Supratimo dovana
Šventosios Dvasios Supratimo dovana padeda mums įžvelgti mūsų tikėjimo tiesų prasmę. Iš tikėjimo mes jas sužinome, o Supratimo dovana įgalina mus jas įvertinti ir jomis džiaugtis. Ji padeda mums įsiskverbti į vidinę apreikštų tiesų prasmę ir skubiai žengti pirmyn naujojo gyvenimo keliu. Mūsų tikėjimas nustoja būti nevaisingas ir neveiklus: jis mus taip paveikia, kad mūsų gyvenimas pasidaro iškalbingas mūsų tikėjimo liudytojas. Mes imame elgtis, kaip dera Viešpaties išpažinėjams, ir visame jam patikti, nešti vaisių gerais darbais ir augti Dievo pažinimu (PIg. Kol 1,10).


Malda
Ateik, Šventoji Supratimo Dvasia, ir apšviesk mūsų protą, kad galėtume pažinti ir įtikėti visas išganymo paslaptis ir kad pagaliau nusipelnytume tavo Šviesoje matyti amžiną šviesą ir toje garbingoje šviesoje išvysti tave su Tėvu ir Sūnumi. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti


SEPTINTOJI DIENA


Nuvalyk, kas sutepta,
laistyk, kas išdeginta,
gydyk tai, kas sužeista.


Patarimo dovana
Patarimo dovana praturtina sielą antgamtiniu sumanumu ir įgalina ją greitai ir teisingai spręsti, ką reikia daryti net ir sunkiausiose aplinkybėse. Patarimo dovana pritaiko Pažinimo ir Supratimo dovanas daugybei atskiru atveju kasdieniniame gyvenime, einant tėvų, mokytojų, valstybės valdininkų ar eilinių piliečių krikščioniškas pareigas. Patarimo dovana - tai antgamtinis susiorientavimas ("sveikas protas"), neįkainojamas turtas, siekiant išganymo. "Prie viso to melsk Aukščiausiąjį vesti tave tiesos keliu" (Sir 37,19).


Malda
Ateik, Šventoji Patarimo Dvasia, padėk man ir lydėk kiekviename mano gyvenimo žingsnyje, kad visados galėčiau vykdyti tavo valią. Palenk mano širdį į visa, kas gera. Nugręžk ją nuo visokio blogio ir kreipk mano žingsnius tiesiu tavo įsakymų keliu į tikslą - amžinąjį gyvenimą, kurio trokštu visa širdimi. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti


AŠTUNTOJI DIENA


Atitrauk mus nuo klaidų,
dvasios šalty duok jėgų,
tiesink vingius mūs takų.


Išminties dovana
Išmintis yra tobuliausia iš visų dovanų. Ji slepia savyje visas kitas dovanas taip, kaip meilė - dorybes. Apie Išmintį pasakyta: "Draug su ja man atėjo visokių gėrybių ir per jos rankas neapsakomo lobio" (Išm 7,11). Išmintis tvirtina mūsų tikėjimą, stiprina viltį, tobulina meilę, išugdo dorybes iki aukščiausio laipsnio. Išmintis apšviečia protą pažinti ir įvertinti dieviškuosius dalykus: prieš juos nublanksta visokie žemiški džiaugsmai, o Kristaus kryžius įgauna dieviško patrauklumo. Išganytojas moko: "Jei kas nori eiti paskui mane, teišsižada pats savęs, tepasiima savo kryžių ir teseka manimi (Mt 16,24). Mano jungas švelnus, mano našta lengva" (Mt 11,30).


Malda
Ateik, Šventoji Išminties Dvasia, ir atskleisk mano sielai dieviškas paslaptis, neapsakomą jų dydį, galybę ir grožį. Išmokyk mane mylėti jas labiau negu praeinančius žemės džiaugsmus ir malonumus. Padėk man pasiekti jas ir amžinai jomis džiaugtis. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti.


DEVINTOJI DIENA


Duok mums, mylintiems tave,
tikintiems tava galia,
dovanas septynerias!
Duok dorybių atpildą,
siųsk laimingą pabaigą,
kviesk į džiaugsmą amžiną!
Amen. Aleliuja!


Šventosios Dvasios vaisiai
Šventosios Dvasios vaisiai tobulina antgamtines dorybes, įgalindami jas praktikuoti, būnant klusnesniais dieviškiems įkvėpimams. Vadovaujami Šventosios Dvasios, mes geriau pažįstame ir labiau pamilstame Dievą, nuoširdžiau ir didžiadvasiškiau jam tarnaujame, tobuliau praktikuojame dorybes. Toks dorybių praktikavimas pripildo sielą džiaugsmu ir paguoda: tai mes vadiname Šventosios Dvasios vaisiais. Šie vaisiai, savo ruožtu, padaro patrauklesnį dorybių praktikavimą ir yra galingas akstinas dar uoliau tarnauti Dievui, kuriam tarnauti - tai viešpatauti.


Malda
Ateik, Šventoji Dvasia, pripildyk mano širdį savo dieviškaisiais vaisiais: savo meile, džiaugsmu, ramybe, kantrumu, malonumu, gerumu, tikėjimu, ištikimybe, romumu ir susivaldymu, kad niekuomet nepavargčiau tarnaudamas Dievui, bet, vis ištikimiau paklusdamas tavo įkvėpimams, nusipelnyčiau amžinai susivienyti su tavimi Tėvo ir Sūnaus meilėje. Amen.


Tėve mūsų ir Sveika Marija - po 1 kartą. Garbė Dievui Tėvui - 7 kartus. Pasiaukojimo aktas ir Malda dovanoms išmelsti.


Pasiaukojimas Šventajai Dvasiai
(Kalbamas kasdien po dienos maldos)
Amžinoji Dievo Dvasia! Parpuolęs ant kelių daugybės dangaus liudytojų akivaizdoje, aš aukoju tau savo kūną ir sielą. Žaviuosi tavo neapsakomu kilnumu, tavo neklystančiu teisingumu ir visagale tavo meile. Tu esi mano sielos tvirtybė ir šviesa. Tavyje aš gyvenu, judu ir esu. Aš trokštu niekad nenuliūdinti tavęs savo neištikimumu malonei ir visa širdimi maldauju, kad išvengčiau ir mažiausio nusikaltimo tau. Maloningai saugok mano mintis ir padaryk, kad visuomet būčiau budrus tavo šviesai, klausyčiau tavo balso ir vadovaučiausi paslaptingais tavo įkvėpimais. Glaudžiuosi prie tavęs, atsiduodu tau ir prašau tave: pasigailėk manęs silpno ir globok mane. Apkabinęs vinimis perkaltas Jėzaus kojas, žvelgdamas į penkias jo žaizdas, pasitikėdamas brangiausiuoju jo krauju, garbindamas atvertą jo šoną ir pervertą širdį, maldauju tave, Garbingoji Dvasia: padėk man silpnam visą laiką išlikti tavo malonėje, kad niekuomet tau nenusidėčiau. Šventoji Dvasia, Šventoji Tėvo ir Sūnaus Dvasia, duok man malonę, kad visada ir visur galėčiau tau sakyti: "Kalbėk, Viešpatie, nes tavo tarnas klauso" (Sam 3,10).

Malda septynioms Šventosios Dvasios dovanoms išmelsti
(Kalbama kasdien po dienos maldos)
Viešpatie Jėzau, prieš žengdamas į dangų, tu pažadėjai atsiųsti Šventąją Dvasią pradėtam tavo apaštalų ir mokinių sielose darbui užbaigti ir atsiuntei ją pirmųjų Sekminių dieną. Teikis siųsti tą pačią Šventąją Dvasią ir man, kad ji ištobulintų mano sieloje tavo malonės ir meilės veikimą. Siųsk man Išminties Dvasią, kad galėčiau nieku laikyti laikinuosius dalykus ir trokšti vien tik amžinųjų. Siųsk Supratimo Dvasią, kad apšviestų mano protą dieviška tiesa. Siųsk Patarimo Dvasią, kad galėčiau pasirinkti saugiausią kelią patikti Dievui ir laimėti dangui. Siųsk Tvirtumo Dvasią, kad su tavim pajėgčiau nešti savo kryžių ir ryžtingai nugalėčiau visas išganymo kliūtis. Siųsk Pažinimo Dvasią, kad galėčiau geriau pažinti Dievą ir save ir kad vis tobuliau suvokčiau šventumo kelią. Siųsk maldingumo Dvasią, kad su vis didesniu malonumu galėčiau tarnauti Dievui. Siųsk Baimės Dvasią, kad būčiau perimtas meilingos pagarbos Dievui ir neišdrįsčiau daryti to, kas jam nepatinka. Paženklink mane, brangusis Viešpatie, tikro (-os) savo mokinio (-ės) ženklu ir gaivink mane savo Dvasia kiekviename mano gyvenimo žingsnyje. Amen.

Komentarai