Klarisės Lietuvoje

Klarisės yra II-asis Šv. Pranciškaus įkurtas ordinas. Lietuvoje, prieš įsikuriant klarisėms, gyvavo I-asis (Mažesnieji broliai pranciškonai (OFM)), ir III-asis (Pranciškonai pasauliečiai (OFS)) ordinai, tačiau charizmatinei šeimos pilnatvei trūko II-ojo – Šv. Klaros neturtėlių seserų ordino.
1994 m. broliai pranciškonai surinko merginų, trokštančių gyventi Evangelija šv. Klaros dvasioje, grupę ir išlydėjo jas į klarisių vienuolyną Mantuvoje (Italija). Ten, giliau pažinusios šv. Klaros Asyžietės dvasingumą, merginos davė pirmuosius laikinuosius įžadus.
1997 m. iš Romos buvo gautas leidimas vienuolyno fundacijai Lietuvoje, o po metų pirmosios seserys lietuvaitės kartu su jas lydinčia seserimi itale atvyko į Kretingą, kad čia įkūnytų šv. Klaros charizmą. Seserys apsigyveno broliams priklausančiame name ir remiamos dangiškojo Tėvo meilės žengė pirmuosius žingsnius Lietuvoje. 1998 m. prasidėjo vienuolyno statyba. Nors ją lydėjo finansiniai sunkumai, tačiau Italijos, Vokietijos ir Austrijos geradarių (ypač tų kraštų brolių pranciškonų ir klarisių) dėka 2000 m. statyba buvo baigta, o vienuolynas iškilmingai pašventintas. Meilės ryšiai su geradariais nenutrūko iki šiol, jie vis dar savo aukomis palaiko seseris.
Nežiūrėdamas į žmogišką silpnumą, Viešpats šią kaimenę laimino ir vedė: 2003 m. kovo 25 d. dideliam visos pranciškoniškosios šeimos džiaugsmui Kretingos šv. Klaros vienuolynas gavo kanonišką įteisinimą.
Šv. Klaros seserims būdingas kontempliatyvus gyvenimo būdas ir gilus pamaldumas: jų kasdienybė nuo ankstyvo ryto iki vėlumos perpinta maldos. Klarisės gyvena iš savo darbo ir Dievo malonės, kuri gražiai pasireikia per geradarius.
Seserų veiklos pobūdį lemia vietos Bažnyčios poreikiai. Kretingoje gyvenančios seserys daro komunikantus. Kasdieninis šv. Klaros seserų gyvenimas – tai darbas, asmeninė malda, Šv. Mišių ir valandų liturgija. Tai – atgailos ir kontempliacijos gyvenimas. Seserų tikslas – gyventi Jėzaus Kristaus Evangelija seseriškoje bendruomenėje, kad po dangumi neturėtų nieko kito kaip tik Viešpatį. Neturtą sesės supranta ne tik kaip materialinių gėrybių atsisakymą dėl Kristaus meilės, bet nuoširdžiai siekiama ir vidinio neturto, kuris veda į tikrąją Dievo vaikų laisvę. Seserų bendruomenė Viešpaties dvasios suburta gyventi toli nuo pasaulio triukšmo – uždarame vienuolyne, kad laisva širdimi tarnautų Viešpačiui ir būtų atvira visiems žmonėms jų džiaugsmuose ir skausmuose.
Šv. Klaros seserys ir Mažesnieji broliai, gyvendami tuo pačiu troškimu sekti neturtingą ir nuolankų Kristų, yra vienas kitam dvasinė parama ir papildymas. Savo malda, bendruomenine vienybe, paprastumu ir visu tuo, ką Dievo Apvaizda duoda, Motinos Bažnyčios širdyje ir broliai, ir seserys yra pašaukti visai kūrinijai spinduliuoti Kristaus Gerąją Naujieną.
šaltinis: www.ofm.lt

Komentarai