3 MINUTĖS KALĖDOMS - VIEŠPATIES APSIREIŠKIMAS - TRYS KARALIAI


DIEVO ŽODIS

Iz 60, 1–6– Tautos keliaus prie tavosios šviesos, karaliai – prie tau užtekėjusio spindesio. Pakelki akis, pažvelki aplinkui: visi štai renkasi pas tave keliauti.
Ef 3, 2–3a. 5–6– pagonys kartu su žydais yra paveldėtojai, priklauso bendram kūnui ir drauge laukia pažado Kristuje Jėzuje iš Evangelijos.
Mt 2, 1–12 Įžengę į namus, pamatė kūdikį su motina Marija ir, parpuolę ant žemės, jį pagarbino.

BAŽNYČIOS ŽODIS

Šie Išminčiai seka paskui žvaigždę nesvarstydami; jie, būdami labai išmintingi, liaujasi tokie būti, idant paklustų šviesai, kuri pranoksta jų šviesą. Jie laiko nieku savo patogumus, savo reikalus, žmonių kalbas. Ką galima manyti apie juos? Jie eina nežinodami kur; kuo tapo šių žmonių, valdžiusių kitus, išmintis? Koks patiklumas! Koks neprotingumas! Koks aklas ir fanatiškas uolumas! Šitaip turėjo būti kalbama apie juos, matant, kaip jie išvyksta. Bet jie nepaiso nei žmonių paniekos, nei sutryptos savo reputacijos, nepaiso net ir savo išminties, kuri juos apleidžia, liudijimo. Jie sutinka būti laikomi bepročiais ir neturėti kuo pasiteisinti net sau. Jie leidžiasi į ilgą ir varginančią kelionę nežinodami, ką ras. Tiesa, jie mato nepaprastą žvaigždę; tačiau kiek daug yra kitų žmonių, išmanančių žvaigždžių judėjimą, kuriems ši žvaigždė neatrodo turinti ką nors nepaprasta! Vien tik šie Išminčiai yra širdies gelmės apšviesti ir sujaudinti. Vidinė gryno tikėjimo šviesa juos veda užtikrinčiau nei žvaigždės šviesa. Taigi nenuostabu, kad jie lengvai pagarbina varganą vaikelį, gulintį ėdžiose. O, kokie jie tapo maži, šie žemės didžiūnai! Kokia sutrikusi ir priblokšta jų išmintis! Argi čia, o Išminčiai, yra tai, ko pagarbinti jūs atvykote iš tolimiausių Rytų? Žindančio ir verkiančio kūdikio? Man atrodo, kad girdžiu juos atsakant: „Dievo išmintis apakina mūsiškę. Kuo labiau mūsų garbinimo objektas atrodo niekintinas, tuo labiau Dievas vertas, kad mes nusižemintume ir pagarbintume tą objektą“. O Išminčiai, reikėjo, kad jūs taptumėte tikrais vaikais, idant atrastumėte tikrąjį Dievą vaikelyje Jėzuje!
Pranciškus Fenelonas

MALDA

Meilusis Kūdikėli Jėzau, vedančios žvaigždės parodytas trims Išminčiams, ant Motinos kelių jų pagarbintas ir apdovanotas paslaptingomis dovanomis: auksu, smilkalais ir mira, pasigailėk mūsų!
Pasigailėk mūsų, Kūdikėli Jėzau, pasigailėk mūsų!

ŠVENTĖS ISTORIJA

Kristaus epifanija – apsireiškimas pasauliui – yra daugialypis. Todėl Bažnyčia pamėgo Kalėdų laiku švęsti dvi sekas įvykių, kurie Jėzuje palaipsniui atskleidė Dievo Sūnų, tapusį žmogumi. Vieni įvykiai susiję su jo gimimu ir vaikyste, kiti ženklina jo viešojo gyvenimo pradžią. Tarp vaikystės įvykių pats reikšmingiausias yra išminčių atvykimas į Betliejų; tarp vėlesnių – Viešpaties Krikštas Jordane. Išminčių atvykimas patraukė dėmesį labiau nei piemenų atėjimas, nes anie žmonės atvyko iš už Izraelio ribų, iš tolimų Rytų.

Komentarai