3 MINUTĖS GAVĖNIAI - ŠV. JUOZAPO iškilmė


DIEVO ŽODIS

2 Sam 7, 4–5a. 12–14a. 16 – Tavo namai ir valdžia mano dėka tvers amžiais, tavo sostas bus tvirtas
Rom 4, 13. 16–18. 22 - Todėl jam tai buvo įskaityta teisumu
Mt 1, 16. 18–21. 24a  Juozapai, Dovydo sūnau, nebijok parsivesti į namus savo žmonos Marijos, nes jos vaisius yra iš Šventosios Dvasios. Ji pagimdys sūnų, kuriam tu duosi vardą Jėzus, nes jis išgelbės savo tautą iš nuodėmių
(Arba: Lk 2, 41–51a - Jėzus iškeliavo su jais ir grįžo į Nazaretą. Jis buvo jiems klusnus.)

BAŽNYČIOS ŽODIS

Dar prieš šimtą metų popiežius Leonas XIII ragino katalikus melsti šventojo Juozapo, visos Bažnyčios Globėjo, užtarimo. Enciklika Quamquam Pluries remiasi ta „tėviška meile“, kurią Juozapas Jautė vaikeliui Jėzui“, ir jam, „rūpestingam dieviškosios Šeimos globėjui“, paveda „Jėzaus Kristaus krauju įsigytą brangųjį paveldą“. Nuo tada Bažnyčia – kaip priminiau iš pradžių – meldžia Šventojo Juozapo užtarimo „dėl tos šventos meilės, kuri jungė jį su Nekaltąja Mergele, Dievo Gimdytoja“ ir paveda jam visus savo rūpesčius ir reikalus, kurie vargina žmoniją. 
Ir šiandien dėl daugelio priežasčių turime taip pat jam melstis: „Mylimasis tėve, padėk mums išvengti visokių klaidų ir nupuolimų... stiprink mus kovoje su tamsos galybėmis, ir kaip anuomet išgelbėjai Kūdikėlį Jėzų iš gresiančiojo gyvybei pavojaus, taip ir dabar gink šventąją Dievo Bažnyčią nuo priešo žabangų ir visokių nelaimių.“ Ir šiandien dėl daugelio priežasčių turime pavesti šventajam Juozapui kiekvieną žmogų.
Šv. Jonas Paulius II

MALDA

Atmink, tyrasis Mergelės Marijos Sužadėtini, meilusis mano Globėjau, šventasis Juozapai, jog per amžius nėra girdėta, kad apleistum bent vieną, kas šaukiasi tavo pagalbos ir prašosi užtariamas. Šitokio pasitikėjimo kupinas, ir aš skubu prie tavęs ir visiškai tau save pavedu. Meldžiu tave, kuris buvai laikomas Išganytojo tėvu, nepaniekink mano žodžių, bet maloningai išklausyk. Amen.

DIENOS ŠVENTASIS
ŠV. JUOZAPAS, ŠVČ. MERGELĖS MARIJOS SUŽADĖTINIS – IŠKILMĖ

Visa, ką mes žinome apie šv. Juozapą, užrašyta pirmuose Evangelijos pagal Matą ir Luką skyriuose. Šv. Juozapas yra „teisus vyras“ iš Dovydo giminės, Mergelės Marijos sutuoktinis, „ištikimas ir išmintingas tarnas“, Šventosios Šeimos galva; jis su tėviška meile globojo Jėzų. Dievas „šventojo Juozapo ištikimai globai patikėjo žmonijos atpirkimo daigus“ ir Jis norėjo, kad šv. Juozapas toliau rūpintųsi Bažnyčia – Kristaus kūnu, kaip ir „su tėvišku atsidavimu tarnaudamas viengimiui Dievo Sūnui“. Kaip Marija, Jėzaus Motina, yra Bažnyčios Motina, taip ir Juozapas, Jėzaus globėjas, yra ir Bažnyčios globėjas.

Komentarai