3 MINUTĖS GAVĖNIAI - V savaitės šeštadienis


DIEVO ŽODIS

Ez 37, 21–28  Mano tarnas Dovydas bus jų karalius, ir visi jie turės vieną ganytoją. Jie elgsis pagal mano įsakymus, laikysis mano įstatymų ir vykdys juos.
Jn 11, 45–56  Jis tai pasakė ne iš savęs, bet, būdamas tų metų vyriausiasis kunigas, pranašavo, jog Jėzui reikės mirti už tautą, ir ne tik už tautą, bet tam, kad suburtų į vienybę išsklaidytuosius Dievo vaikus.

BAŽNYČIOS ŽODIS

78. Kartais blogio priežastis būna netinkamas auklėjimas, bloga kompanija, o kartais užtenka ir asmeninio sielos nukrypimo nuo gėrio, kad ji pražūtų. Kas atsikratė pirmųjų dviejų blogybių, tas, labai tikėtina, atsisakys ir trečiosios, o kuriame viešpatauja trečioji, tas jokioje vietoje nėra reikalingas ir saugus. Nėra saugesnės vietos už dangų, tačiau ir ten kai kurie pražuvo dėl savo iškrypusios valios.
79. Tarp netyrųjų dvasių yra ir tokių, kurios piktesnės už kitas. Jos nesitenkina vien tik mus vienus įtraukdamos į nuodėmę, bet patarinėja, kad mes ir kitus padarytume blogio bendrininkais ir taip užsitrauktume dar didesnes kančias. Aš žinau vieną žmogų, kuris ir kitą išmokė savo nuodėmingo įpročio, paskui susiprotėjęs ėmė atgailauti ir nuodėmė nuo jo atsitraukė, bet kadangi įtrauktasis į nuodėmę ją toliau darė, tai ir pirmojo atgaila buvo neveiksminga.
80. Klausantis pasakojimų apie šventųjų tėvų dorybes ir žygdarbius, protas ir siela yra įkvepiami jų pavyzdžio. Tad klausymasis išmintingų pamokymų yra tartum šviesa tamsoje, nereginčiųjų praregėjimas, pasiklydusiųjų grįžimas į doros kelią.
Šv. Jonas Klimakas

MALDA

Viešpatie Jėzau Kristau, gyvojo Dievo Sūnau, Tu dėl mūsų atpirkimo panorėjai gimti ir būti apipjaustytas, žydų atmestas, Judo pabučiavimu išduotas, sugautas ir surištas, su pančiais pas Aną, Kajafą, Erodą ir Pilotą vestas, jų akivaizdoje išjuoktas, kumščiais, antausiais, rykštėmis ir nendre muštas, uždengtu veidu ir apspjaudytas, erškėčiais vainikuotas, melagingų liudininkų apkaltintas, nuteistas ir kaip nekaltas avinėlis, nešdamas savo kryžių, paaukoti vestas, vinimis pervertas, tulžimi ir actu girdytas, gėdingiausiai kryžiaus mirčiai pasmerktas ir ietimi sužeistas. Per šias švenčiausias kančias išvaduok mus nuo visų nuodėmių bei bausmių ir savo šventuoju kryžiumi nuvesk mus vargšus nusidėjėlius ten, kur nusivedei kartu su Tavimi nukryžiuotą atgailaujantį plėšiką. Tu gyveni ir viešpatauji per amžių amžius. Amen.

DIENOS ŠVENTASIS
Šv. Martynas I, popiežius ir kankinys – laisvas minėjimas

Šv. Martynas (†655), popiežius, kankinys. Jis Laterano Sinode pasmerkė monotelitų ereziją. Po to, imperatoriaus Konstanto II įsakymu, egzarchui Kaliopai įsibrovus į Laterano baziliką, buvo nušalintas nuo sosto ir pervežtas į Konstantinopolį, kur grasos namuose buvo labai griežtai saugomas. Vėliau perkeltas į Chersonesą, po maždaug dvejų metų užbaigė kančias ir pasiekė amžinybės vainiką.

Komentarai