KRISTAUS GIMIMO OKTAVA


Iki VII a. tik Velykos buvo švenčiamos aštuonias dienas. Tuo laiku panašią oktavą gavo ir Sekminių šventė, kad būtų galima tęsti naujai pakrikštytųjų katechezę. Kalėdų šventės oktava atsirado tik VII a., nors jau anksčiau būdavo švenčiama Kalėdų aštuntoji diena. Pradžioje ši diena buvo skirta paminėti Marijos Dieviškąją Motinystę, vėliau ją buvo švenčiamas Viešpaties apipjaustymas ir Jėzaus vardo suteikimas. Marijos, Dievo Gimdytojos šventė sausio 1-ąją – pati pirmoji ir seniausia Marijos šventė Romoje.
Net ir seniausiuose liturginiuose kalendoriuose iškart po Kalėdų seka visa eilė šventųjų – šv. Stepono, šv. apaštalo Jono ir Nekaltųjų Vaikelių šventės. Viduramžiais šie šventieji buvo laikomi Vaikelio Jėzaus “garbės palyda ir jiems duotas “Kristaus draugų pavadinimas. Šv. Stepono ir šv. apaštalo Jono šventės kilo iš Rytų - IV a. sirų tradicijos, Vakaruose jos buvo primtos šimtmečiu vėliau. Trečioji, Nekaltųjų Vaikelių, šventė pasirodė šiaurės Afrikoje 505 m. Šios trys šventės vaizdavo tris kankinystės rūšis. Bažnyčios ir vienuolynai tomis dienomis prisimindavo diakonus (šv. Stepono dieną), kunigus (šv. Jono dieną) ir studentus ar jaunus seminaristus (Nekaltųjų Vaikelių dieną).
Sekmadienį po Kalėdų (arba gruodžio 30 d., jei Kalėdos pasitaiko sekmadienį), švenčiama Šventosios Šeimos šventė. Pamaldumas Šventajai Šeimai išplito pasaulyje XIX a., tam daugiausiai įtakos turėjo Kanada. Ši šventė buvo įvesta 1921 m. 1969 m. ji buvo susieta su Kalėdų oktava.

Kristaus Gimimo oktavos dienos:
1.        Gruodžio 25 d., - Mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus Gimimas, - iškilmė.
2.      Gruodžio 26 d., - Šv. Steponas, diakonas ir pirmasis kankinys, - šventė.
3.       Gruodžio 27 d., - Šv. Apaštalas Jonas, apaštalas ir mylimasis mokinys, - šventė.
4.      Gruodžio 28 d., - Šv. Nekaltieji Vaikeliai, kankiniai, - šventė
5.      Gruodžio 29 d., - Šv. Tomas Beketas, vyskupas ir kankinys, - laisvas minėjimas.
6.      Gruodžio 30 d., (jei Kalėdos būna sekmadienį) – Šventoji Šeima, - šventė.
7.      Gruodžio 31 d., - Šv. Silvestras, popiežius, - laisvas minėjimas.
8.      Sausio 1 d., -        Švč. Mergelė Marija Dievo Gimdytoja, - iškilmė.

Komentarai