KALĖDŲ AKIMIRKA - II Kristaus Gimimo oktavos diena - Šv. Steponas


DIEVO ŽODIS

Apd 6, 8–10; 7, 54–59

Taip jie mušė akmenimis Steponą, o jis šaukė: „Viešpatie Jėzau, priimk mano sielą!“ Pagaliau suklupęs, jis galingu balsu sušuko: „Viešpatie, nepaskaityk jiems šios nuodėmės!“

Mt 10, 17–22

Bet kas ištvers iki galo, bus išgelbėtas“.

 

Šv. Steponas, diakonas ir pirmasis kankinys

Šventasis Steponas yra pirmutinis iš visų kankinių. Jis buvo išrinktas vadovu „septynių vyrų, turinčių gerą vardą, pilnų dvasios ir išminties“, kurie turėjo išlaisvinti apaštalus nuo tarnavimo prie stalų. Bet šventasis Steponas netrukus tapo vienu iš Gerosios Naujienos skelbėjų. Jam, kontempliuojančiam Kristų šlovėje, Šventosios Dvasios buvo duota išgyventi kūne Viešpaties kančią. Jėzus ant kryžiaus kreipėsi į savo Tėvą, Steponas šaukėsi Jėzaus, Dievo Sūnaus. Jėzus sakė: „Tėve, atleisk jiems, nes jie nežino, ką daro“; Steponas kartojo: „Viešpatie, neįskaityk jiems šios nuodėmės.“ Jėzus šaukė: „Tėve, į Tavo rankas atiduodu savo dvasią“; Steponas maldavo: „Viešpatie Jėzau, priimk mano dvasią.“ Nuo šv. Stepono prasideda Jėzaus Kristaus sekimas.

 

BAŽNYČIOS ŽODIS

Vakar šventėme laikinąjį amžinojo mūsų Karaliaus gimimą, o šiandien švenčiame pergalingą jo kario kančią. Vakar mūsų Karalius, apsigaubęs kūno drabužiu, išėjo iš mergeliškų įsčių menės ir teikėsi aplankyti pasaulį; o šiandien, palikęs kūno padangtę, jo karys nugalėtojas iškeliavo į dangų. Toji pati meilė, kuri iš dangaus žemėn atvedė Kristų, nuo žemės dangun pakėlė ir Steponą. Meilė, pirmiausia suspindusi Karaliuje, netrukus nušvietė ir jo karį. Tad Steponas, norėdamas būti vertas to vainiko, kurį reiškia jo vardas, savo ginklu pasirinko meilę ir ja visuomet nugalėdavo. Dėl Dievo meilės jis nenusileido įtūžusiems žydams, dėl artimo meilės prašė užtarimo tiems, kurie jį mėtė akmenimis. Dėl meilės jis barė klystančius, kad jie pasitaisytų, dėl meilės jis meldėsi, kad nebūtų nubausti tie, kurie jį mėtė akmenimis. Tad, broliai, Kristus pastatydino meilės laiptus, kuriais į dangų gali užkopti kiekvienas krikščionis, todėl tvirtai saugokite savo tyrą meilę, ja vienas kitą mylėkite ir jos padedami ženkite aukštyn.

Šv. Fulgencijus Ruspietis

 

MALDA

Padėk mums, Viešpatie, sekti kilniais pavyzdžiais ir išmokyk mylėti net priešus, kaip šventasis Steponas, kurio gimimą dangui minime ir kuris savo žudikams meldė atleidimo. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

 


Komentarai