MINUTĖ KALĖDOMS - III Kristaus Gimimo oktavos diena - Šv. Jonas


DIEVO ŽODIS
1 Jn 1, 1–4
Gyvenimas pasirodė, ir mes regėjome ir liudijame, ir skelbiame jums amžinąjį gyvenimą, kuris buvo pas Tėvą ir pasirodė mums.
Jn 20, 1–8
Tuomet įėjo ir kitas mokinys, kuris pirmas buvo atbėgęs prie kapo. Jis pamatė ir įtikėjo.
 
BAŽNYČIOS ŽODIS
Taigi Gyvenimas pasirodė kūne; ir taip pasirodė dėl to, kad Gyvenimas, iki tol regimas tik širdimi, būtų regimas ir akimis ir gydytų širdis. Mat Žodis regimas vien širdimi, o kūnas regimas kūno akimis. Galėjome matyti kūną, bet negalėjome matyti Žodžio: Žodis tapo kūnu, kad jį regėtume ir kad mumyse pagytų visa, kas kliudo matyti Žodį. Mes liudijame, – jis tęsė, – ir skelbiame jums amžinąjį gyvenimą, kuris buvo pas Tėvą ir pasirodė mums, tai yra pasirodė tarp mūsų; aiškiau būtų pasakyti „pasirodė mums“. Ką matėme ir girdėjome, skelbiame ir jums. Įdėmiai pasvarstykite: Ką matėme ir girdėjome, skelbiame ir jums. Jie matė Viešpatį, esantį kūne, išgirdo jo lūpomis ištartus žodžius ir juos mums paskelbė. Taigi, ir mes girdėjome, tik nematėme.
Šv. Augustinas

MALDA
Mylimasis Kristaus Dievo apaštale, paskubėk padėti bejėgiams žmonėms.
Tas, kuris tau leido ilsėtis ant Jo krūtinės, tave išklausys.
Ir tu, o teologe, prašyk, kad išsisklaidytų pagoniški debesys,
prašyk mums taikos ir begalinio gailestingumo. Amen.

DIENOS ŠVENTASIS
Šv. Jonas, mylimasis Viešpaties Mokinys – šventė.

Jonas – ketvirtasis evangelistas, Zebediejaus ir Salomėjos sūnus, vyresnysis Jokūbo brolis. Gimęs ir augęs Betanijoje, buvo žveju, tačiau greitai pasitraukė į dykumą pas Joną Krikštytoją, kuris nurodė būsimam evangelistui Jėzų kaip Mesiją. Pats Jėzus jį pakvietė tarnystei (Mt 4,21; Mk 16,19; Lk 5,10; Jn 1,35-40), Jonas tapo Jo mylimu mokiniu  (Jn 13,23). Kartu su kitais mokiniais – Jokūbu ir Petru – buvo Jėzaus Atsimainymo (Mt 17,1-13; Mk 9,2-13; Lk 9,28-36) ir Jairo dukters prikėlimo (Mk 5,21-43, Lk 40,51) liudytoju, dalyvavo paskutinėje Jėzaus maldoje Getsemanės sode (Mt 26,37; Mk 14,33), buvo įsūnytas Mergelės Marijos, kuria rūpinosi iki pat jos mirties (Jn 19,25-27). Sekminių dieną gavęs Šventosios Dvasios patepimą, jis skelbė Kristaus mokymą, bet iki Marijos užmigimo nesitraukė iš Betanijos. Vėliau Jonas apsigyveno Mažojoje Azijoje, Efeze. Imperatoriaus Domiciano buvo išsiųstas į Patmo salą, kur gavo apreiškimą apie pasaulio ateitį, aprašytą „Apreiškimo (Apokalipsės)“ knygoje, kuri taip pat įeina į Naujojo Testamento turinį. Jonas nugyveno ilgą gyvenimą ir mirė sulaukęs 113 metų. Pasak legendos, Evangeliją jis rašė labai senyvame amžiuje paprašytas savo mokinių papildyti kitas tris Evangelijas. Jis išsirinko kitus Jėzaus Kristaus gyvenimo momentus: jei ankstesni trys Evangelistai kalbėjo išimtinai apie Jėzaus gyvenimą Galilėjoje, tai Jonas byloja apie Jo gyvenimą Judėjoje ir Jeruzalėje, apie Jėzaus ginčus su rašto aiškintojais ir fariziejais tiesos bei šventyklos temomis. Labiau paslaptinga ir pati ketvirtosios Evangelijos kalba, daug dėmesio skirta Dievo Sūnaus įsikūnijimui. Plačiau nei kitose Evangelijose čia pateikiamos Jėzaus kalbos, kreipimasis į mokinius, Jo kvietimais meilei kaip išgelbėjimo keliui. Legenda tvirtina, kad senukas Jonas, kontempliuodamas tiesą, diktavo Evangelijos tekstus savo mokiniui Prochorui. Apaštalas Jonas buvo vienas iš nedaugelio Jėzaus – Dieviškos Išminties - žemiškojo gyvenimo liudytojų ir likusį savo gyvenimą paaukojo šios Išminties tarnystei. Neatsitiktinai jį vadina Teologu.

Komentarai