KALĖDŲ AKIMIRKA - IV Kristaus Gimimo oktavos diena - Nekaltieji Vaikeliai


DIEVO ŽODIS
1 Jn 1, 5–2, 2
Jis yra permaldavimas už mūsų nuodėmes, ir ne tik už mūsų, bet ir už viso pasaulio.
Mt 2, 13–18
Pasigirdo šauksmas Ramoje, garsios dejonės ir aimanos: tai Rachelė rauda savo vaikų: ir niekas jau jos nepaguos, nes jų nebėra

Šv. Nekaltieji Vaikeliai, kankiniai

Mažiausiai nuo VI a. Bažnyčia Viešpaties Užgimimo – Kalėdų – dienomis pagerbia tuos, kurie Vakaruose vadinami šventaisiais Nekaltaisiais Vaikais, o Rytuose – Erodo nužudytais Vaikais. Liturgija primena, kad jie buvo nužudyti dėl Kristaus, vietoj „Avinėlio be dėmės“. Šie Betliejaus vaikeliai yra atpirktųjų pirmienos Dievui ir Avinėliui. Prudencijus juos labai teisingai vadina „kankinių žiedais“. Jų kankinyste Kryžius atsistojo prie Prakartėlės; jų mirtis yra atpirkimo pranašystė. Jų kaip kankinių kultas nušviečia kankinystės, kuri, kaip ir Krikštas, visų pirma yra Dievo malonės dovana, esmę.

 BAŽNYČIOS ŽODIS

Ko gi bijai, Erodai, girdėdamas gimus Karalių? Jis atėjo ne tavęs nuversti nuo sosto, bet nugalėti velnio. Tačiau šito nesuprasdamas tu nerimsti ir siautėji; trokšdamas pražudyti vienintelį vaikelį, žiauriai išžudai begalę kūdikių. Tavęs negali sustabdyti nei raudančių motinų meilė, nei sūnus laidojančių tėvų gedulas, nei kūdikių dejonės ir klyksmai. Tu žudai mažutėlius, nes tave žudo širdyje slypinti baimė. Tikiesi, įvykdęs savo sumanymą, galėsiąs ilgai gyventi, o tuo tarpu tykai nužudyti patį Gyvenimą. Miršta mažutėliai net nežinodami, jog žūsta už Kristų, tėvai rauda mirštančių kankinių, juos, dar nemokančius kalbėti, jis padaro tikrais savo liudytojais. Štai kaip karaliauja Tasai, kuris atėjo karaliauti. Štai išlaisvintojas duoda laisvę, išganytojas teikia išganymą. Tačiau tu, Erodai, to nesuvokdamas, nerimsti ir siautėji, ir kol siautulį gieži ant vaikelio, pats to nesuprasdamas jam rodai pagarbą. O didžioji malonės dovana! Kuo šie kūdikiai nusipelnė, kad taptų nugalėtojais? Dar nemokėdami kalbėti, jie jau išpažįsta Kristų. Dar nepajėgdami patys stoti į kovą, jau skina pergalės palmę.

Šv. Kvodvultdėjus

 MALDA

Nekaltieji Vaikeliai, Dieve, šiandien tavo garbę paskelbė ne žodžiais, o kankinių mirtimi; padėk ir mums visu gyvenimu skelbti tikėjimą, kurį išpažįstame lūpomis. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.


Komentarai