MINUTĖ KALĖDOMS - VII Kristaus Gimimo oktavos diena


DIEVO ŽODIS
1 Jn 2, 18–21
Jūs esate gavę Šventojo patepimą ir visi tai žinote. Aš jums rašiau ne kaip nežinantiems tiesos, bet todėl, kad pažįstate ją ir iš tiesos negali kilti joks melas.
Jn 1, 1–18
Kaip Įstatymas  duotas per Mozę, taip tiesa ir malonė atėjo per Jėzų Kristų.

BAŽNYČIOS ŽODIS
Dievo Sūnus, būdamas be galo didingas, teikėsi tapti kūdikiu, o bėgant metams – tobulu vyru. Ir nors kančios bei prisikėlimo pergalė ir darbai, kuriuos jis nusižeminęs atliko dėl mūsų, jau praėjo, vis dėlto šiandien Jėzaus gimimo iš Mergelės Marijos iškilmė mums vėl primena šio švento įvykio pradžią: pagerbdami gimusį savo Gelbėtoją, suprantame, jog ši šventė yra ir mūsų pradžia. Mat Kristaus atėjimas davė pradžią krikščionių tautai, o Galvos atsiradimas yra ir Kūno gimimas.
Šv. Leonas Didysis

MALDA
Visagali amžinasis Dieve, iš tavo Sūnaus įsikūnijimo kyla ir tobulėja mūsų veržimasis į tave; padėk mums ištikimai priklausyti Kristui – visos žmonijos vieninteliam Išganytojui. Jis, būdamas Dievas, su tavimi ir Šventąja Dvasia gyvena ir viešpatauja per amžius.

DIENOS ŠVENTASIS
Šv. Silvestras, popiežius
Šv. Silvestras ėjo kunigo pareigas, kai buvo pašauktas tapti popiežiumi po popiežiaus Miltiado mirties (314 m.). 313 m. imperatorius Konstantinas Milano ediktu buvo davęs ramybę Bažnyčiai, ir tai leido naujajam popiežiui valdyti nepatiriant persekiojimų. Ilgo – 21-erių metų – pontifikato metu šv. Silvestras galėjo matyti Bažnyčios suklestėjimą: Romoje buvo statomos Laterano, šv. Petro ir šv. Pauliaus bazilikos, Jeruzalėje – šv. Kapo, o Konstantinopolyje – Hagia Sofija bazilikos. 325 m. Konstantinas sušaukė pirmąjį visuotinį susirinkimą Nikėjoje arijonų erezijos klausimui spręsti; Silvestrui I atstovavo vyskupas Hosijus Kordobietis. Šv. Silvestras mirė 335 m.

Komentarai