DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Hiliaras, vyskupas ir Bažnyčios Mokytojas


Sausio 13 d.  
Šv. Hiliaras, vyskupas ir Bažnyčios Mokytojas, - laisvas minėjimas

1Jn 2, 24
Tepasilieka jumyse tai, ką girdėjote nuo pradžios. Jeigu tai, ką girdėjote nuo pradžios, pasiliks jumyse, tada jūs pasiliksite Sūnuje ir Tėve.

Šv. Hiliaras (315–368) gimė Puatjė mieste, Prancūzijoje, turtingų pagonių šeimoje. Gabus ir šviesaus proto jaunuolis ieškojo tiesos. Pasikrikštijo būdamas brandaus amžiaus. Jis uoliai studijavo Šv. Raštą, ir jam paaiškėjo daugybė iki tol neišspręstų klausimų. Kadangi buvo vedęs, sutarė su žmona gyventi skaisčiai, kad taip abu galėtų labiau atsiduoti Evangelijos skelbimui. Vėliau įšventintas kunigu, o mirus vietos vyskupui, žmonių buvo išrinktas vyskupu. Dėl kovos prieš arijonus, kurios metu parašė savo garsųjį „Traktatą apie Švenčiausiąją Trejybę“, buvo ištremtas į Rytus. Po kelerių metų grįžęs į Galiją, tęsė kovą už tikėjimo grynumą ir paskutines jėgas skyrė rūpesčiui savo tikinčiųjų dvasiniais reikalais.

Iš šventojo vyskupo Hiliaro traktato  Apie Trejybę
Žinau, kad tau, Tėve, visagali Dieve, esu skolingas didžiąją savo gyvenimo pareigą – kiekvienu savo žodžiu ir kiekviena mintimi kalbėti apie tave. Ir jokio kito didesnio atlygio man negali suteikti tavo duotoji kalbos dovana už tarnavimą tau, skelbiant, kas tu esi, – tai yra Tėvas, vienatinio Dievo Sūnaus Tėvas, – atskleidžiant tai nenuovokiam pasauliui arba priešgynai klaidatikiui. Ir tai tėra vien mano valios išpažinimas, tačiau kartu reikia melsti tavo pagalbos ir gailestingumo malonės, kad savo Dvasios dvelksmu išpūstum tau iškeltas mūsų tikėjimo ir jo išpažinimo bures ir pastūmėtum mus toliau žengti pradėto tavo tiesos skelbimo keliu. Juk mes esame sustingę nuo tingaus savo prigimties neveiklumo, o suprasti tavo tiesas trukdo prigimties silpnumas, nes negalime išvengti neišmanymo; tačiau tavo mokslo siekimas ugdo mumyse dieviškojo pažinimo pradmenis, o klusnumas tikėjimui pakylėja mus aukščiau žmogiško supratimo.

MALDA
Viešpatie, tu dieviška meile degantį, pasaulį nugalinčiu tikėjimu pasižymėjusį vyskupą Šv. Hiliarą priskyrei prie šventųjų ganytojų būrio; jo užtarimu padėk ir mums ištesėti tikėjimo ir meilės kelyje ir tapti jo garbės danguje dalininkais. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai