DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Antanas, abatas


Mt 19, 21
Jei nori būti tobulas, eik parduok, ką turi, išdalyk vargšams, tai turėsi lobį danguje. Tuomet ateik ir sek paskui mane.

Antanas (251/252–356 m.) jaunas Aukštutinio Egipto krikščionis, neseniai buvo paveldėjęs savo šeimos turtą, kai įeidamas į bažnyčią išgirdo Evangelijos žodžius: „Jeigu nori būti tobulas, eik, parduok ką turi, išdalink vargšams ir sek paskui mane.“ Jis išėjo ir tučtuojau pakluso Viešpaties žodžiui. Po to šv. Antanas pasitraukė į dykumą, kur sulaukė garbingo amžiaus – šimto metų. Jis niekada nesigailėjo savo apsisprendimo, kurį padarė būdamas dvidešimties. Vienumoje šventasis gyveno didvyrišką savęs atsižadėjimo, vis radikalesnio vidinio laisvėjimo gyvenimą, kovodamas su tamsybių kunigaikščiu; ir jis rado laimę neturėdamas kitų turtų, tik Dievą, ir mylėdamas jį labiau už viską. Šv. Antanas tapo dvasiniu tūkstančių vienuolių tėvu: visų tų, kuriuos patraukia absoliuto ieškojimas. Mirė 356 m.

Iš šventojo Antano Gyvenimo, kurį parašė šventasis vyskupas Atanazas
Po tėvų mirties Antanas liko vienut vienas su savo mažyte sesute. Būdamas aštuoniolikos ar dvidešimties metų, ėmė rūpintis namais ir seserimi. Nepraslinkus nė šešiems mėnesiams po tėvų mirties, kaip įprastai jis keliavo į Viešpaties namus širdyje svarstydamas apie tai, kaip apaštalai viską palikę nusekė paskui Išganytoją, ir apie tuos, kurie, kaip rašoma Apaštalų darbuose, išpardavę savo nuosavybę, nešė prie apaštalų kojų pinigus, kad šie būtų išdalyti skurstantiems; taip pat apie didžią viltį, kuri tokiems žmonėms yra skirta danguje. Visa tai širdyje svarstydamas jis įžengia bažnyčion, ir taip atsitiko, kad tuo metu buvo skaitoma Evangelija, ir jis išgirdo Viešpatį anam turtuoliui pasakius: Jei nori būti tobulas, eik parduok, ką turi, išdalyk vargšams, tuomet ateik, sek paskui mane ir turėsi lobį danguje. Antanui pasirodė, tarytum šie šventi dalykai jam buvo priminti Dievo valia ir perskaitytoji ištrauka skirta kaip tik jam. Skubiai išėjęs iš Viešpaties namų, jis kaimo gyventojams veltui atidavė iš šeimos paveldėtą nuosavybę (o turėjo tris šimtus derlingų ir gražių dirvų), kad ši jam ir seseriai nebūtų našta. Išpardavęs visą kilnojamąjį turtą, gautus didelius pinigus jis išdalijo vargšams, tik truputį paliko seseriai. Vėl nuėjęs bažnyčion, išgirdo Viešpatį Evangelijoje bylojant: Nesirūpinkite rytdiena. Nebegalėdamas tenai ilgiau išbūti, jis išėjo ir atidavė likusią dalį silpniesiems. Sesutę patikėjo pažįstamoms bei patikimoms mergelėms ir įkurdino pas jas, kad ji ten būtų išauklėta. O pats nuo tol šalia savo namų ėmė gyventi asketinį gyvenimą ir, visaip saugodamasis, kantriai laikėsi griežtos gyvensenos.

MALDA
Dieve, tu šventajam abatui Antanui davei malonę tyruose tau tarnauti griežtu atsiskyrėlio gyvenimu; jam užtariant, padėk ir mums, savęs išsižadėjus, tave mylėti labiau už viską. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai