DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Fabijonas, popiežius ir kankinys


Sausio 20 d. - Šv. Fabionas, popiežius ir kankinys - laisvas minėjimas

1Pt 5, 2-3
Ganykite jums patikėtą Dievo kaimenę ne iš prievartos, bet su noru, kaip Dievui patinka, ne dėl bjauraus pelno, bet gera valia, ne kaip jums pavestųjų valdovai, bet kaip kaimenės pavyzdys.

Popiežius šv. Fabijonas valdė Bažnyčią keturiolika metų (236–250). Tai buvo ramybės, organizuotos veiklos ir misijų klestėjimo metas; Fabijonas prieš tapdamas vyskupu buvo pasaulietis, tad sugebėjo išmintingai ir uoliai vadovauti. Pasak Grigaliaus Tūriečio, Fabijonas pasiuntė į Galiją septynis vyskupus, iš kurių – Saturniną, tapusį Tulūzos (Toulouse) vyskupu, ir Dionizą – Paryžiaus. Šv. Kiprijonas tuo metu buvo Kartaginos vyskupas, o Origenas mokė Cezarėjoje. Fabijonas buvo viena pirmųjų Decijaus persekiojimo aukų. Kiprijonas Fabijoną vadina „neprilygstamu žmogumi“ ir priduria, kad jo garbinga kankinio mirtis dera su jo tyru ir gerumo kupinu gyvenimu.

Iš šventojo vyskupo ir kankinio Kiprijono laiško apie šventojo popiežiaus Fabijono kankinystę
Kai apie dorojo vyro, mano bičiulio, mirtį sklandė neaiškūs gandai ir plito abejotinos nuomonės, tada, brangieji broliai, iš jūsų aš gavau laišką, man perduotą subdiakono Kremencijaus, kuriame buvo aiškiai papasakota apie garbingą jo mirtį; ir be galo apsidžiaugiau, kad jo visą tarnystės laikotarpį vainikavo ne mažiau garbinga mirtis. Be to, didžiai jums dėkoju už tai, kad pagerbiate jo atminimą tokiu įspūdingu ir nuostabiu liudijimu. Iš jūsų mes sužinome, jog jums garbė prisiminti savo vadovą, o mums jis rodo tikėjimo ir narsos pavyzdį. Juk lygiai kaip pavojinga, kad puolus vadovui atkris jo pasekėjai, lygiai taip pat naudinga ir išganinga, kai pats vyskupas broliams yra sektinas tvirto tikėjimo pavyzdys.

MALDA
Dieve, kunigų garbės šaltini, šventajam kankiniui Fabijonui užtariant leisk mums juo vertai sekti tikėjimu ir darbais. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai