DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Jonas Boskas, kunigas


Sausio 31 d.  – Šv. Jonas Boskas, kunigas – privalomas minėjimas

Mt 18, 2-3
Pasišaukęs vaikutį, Jėzus pastatė tarp jų ir tarė: „Iš tiesų sakau jums: jeigu neatsiversite ir nepasidarysite kaip vaikai, neįeisite į dangaus karalystę.

Šv. Jonas Bosko gimė Pjemonte valstiečio šeimoje. 1841 m. buvo įšventintas į kunigus. Matydamas, kad darbininkų jaunimas be pasirengimo ir globos buvo įmestas į gimstančios didžiosios industrijos „krosnį“, jis ėmėsi ugdyti vargingus Turino berniukus. Gimęs auklėtoju, neprilygstamas organizatorius, vaisingos plunksnos rašytojas, dėmesingas detalėms ir matantis toli, didžiai pasitikintis Apvaizda (nors šis pasitikėjimas kartais siejosi su neapdairumu, tačiau visada jam atnešdavo sėkmę), šv. Jonas turėjo aiškų planą – ugdyti iš meilės, ir šventajam dar gyvam esant pavyko paliesti paprastų žmonių širdis. Minios sekė paskui šv. Joną ir dažnai įvykdavo stebuklų. Kai jis mirė (1888 m.), dvi vienuoliškos šeimos – Saleziečių Draugija ir Marijos Krikščionių Pagalbos Kongregacija – jau buvo pradėjusios skleisti jo dvasią net iki Ugnies Žemės.

Iš šventojo kunigo Jono Bosko Laiškų
Saugokitės, kad kas nepamanytų, jog elgiatės skatinami smarkaus įtūžio. Sunku baudžiant išsaugoti sielos ramybę, būtiną, kad nekiltų abejonių, ar tik nenorime parodyti savo viršenybę arba išlieti smarkų įtūžį. Kaip savo vaikus priimkime tuos, kuriems turime galios vadovauti. Elkimės tarsi jiems patarnautume, kaip elgėsi Jėzus, kuris atėjo paklusti, o ne įsakinėti; gėdykimės net pasirodyti vadovais, o vadovaukime tik siekdami jiems kuo geriau patarnauti.

MALDA
Dieve, tu šventąjį kunigą Joną pašaukei būti jaunimo tėvu bei mokytoju; uždek ir mūsų širdis ta pačia meile, kad uoliai ieškotume sielų ir tau vienam tarnautume. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai