DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Pranciškus Salezas, vyskupas ir Bažnyčios Mokytojas


Sausio 24 d.  - Šv. Pranciškus Salezas, vyskupas ir Bažnyčios Mokytojas – privalomas minėjimas

Ef 3, 8-9
Man, iš visų šventųjų mažiausiajam, atiteko malonė skelbti pagonims nesuvokiamus Kristaus turtus ir atskleisti visiems, kaip turi išsipildyti šita paslaptis, nuo amžių uždengta Dieve.

Šv. Pranciškus Salezas (1567–1622), teisininkas. 1602 m. konsekruotas Ženevos vyskupu. Manoma, kad dėl jo kelios dešimtys tūkstančių protestantų atsivertė į katalikybę. Kartu su šv. Joana Pranciška Šantaliete įsteigė Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo seserų vienuoliją. Jo dvasinio gyvenimo patarimai pritaikyti visiems ir išleisti knygoje „Įvadas į dvasinį gyvenimą“ arba „Filiotėja“ per trumpą laiką paplito po visą pasaulį. 1877 m. paskelbtas Bažnyčios mokytoju, 1923 m. Pijus XI paskyrė jį katalikų žurnalistų ir rašytojų globėju.

Iš šventojo vyskupo Pranciškaus Salezo parašyto „Maldingo gyvenimo“
Kurdamas visatą, Dievas Kūrėjas įsakė, kad kiekvienas augalas vestų vaisius pagal savo rūšį: taip pat nurodė ir krikščionims, gyviesiems savo Bažnyčios augalams, kad kiekvienas vestų savo maldingumo vaisius pagal savo gebėjimus, priedermes ir pašaukimą. Taigi, kartoju, maldingumą turi skirtingai praktikuoti kilmingas žmogus ir amatininkas, tarnas ir valdovas, našlė ir netekėjusi mergelė ar ištekėjusi moteris. Ir netgi to negana, mat maldingumą praktikuoti reikia pagal savo jėgas, veiklą ir pareigas.

MALDA
Dieve, tu norėjai, kad šventasis vyskupas Pranciškus, gelbėdamas sielas, visiems taptų viskuo; išmokyk mus sekti jo pavyzdžiu ir su tavosios meilės švelnumu tarnauti broliams. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai