DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Sebastijonas, kankinys


Sausio 20 d.  - Šv. Sebastijonas, kankinys - laisvas minėjimas

1Pt 3, 14-15
Bet jeigu jums ir tektų kentėti už tiesą, – jūs palaiminti! Jų gąsdinimo neišsigąskite ir nesutrikite. Verčiau šventai sergėkite savo širdyse Viešpatį Kristų, visuomet pasirengę įtikinamai atsakyti kiekvienam klausiančiam apie jumyse gyvenančią viltį.

Šv. Sebastijonas, karys, kankinys, mirė apie 280–288 m. Mene dažniausiai vaizduojamas pervertas strėlėmis. Pasak šv. Ambraziejaus, Sebastijonas buvo žiauriojo imperatoriaus Diokletiano sargybos vadas, išdrįsęs papriekaištauti valdovui už nekaltų krikščionių žudymą. Už tai buvo pervertas strėlėmis.

Iš šventojo vyskupo Ambraziejaus 118 psalmės komentaro
Pasiremkime kankinio Sebastijono, kurio gimtadienis amžinajam gyvenimui šiandien, pavyzdžiu.   Jis yra kilęs iš Milano. Matyt, persekiotojas jau buvo iš šių kraštų pasitraukęs arba į juos dar neatėjęs, arba buvo ne toks aršus. Sebastijonas suprato, jog čia nėra jokios kovos arba ji slopsta. Jis iškeliavo į Romą, kur dėl uolaus tikėjimo siautėjo žiaurūs persekiojimai; ten jis buvo nukankintas, vadinasi, ten ir vainikuotas. Taigi ten, kur atvyko kaip svetys, jis įkūrė amžino nemirtingumo buveinę.

MALDA
Suteik mums, Viešpatie, dvasios tvirtumo, kad garbingu šventojo kankinio Sebastijono pavyzdžiu tavęs klausytume labiau negu žmonių. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai