DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Tomas Akvinietis, kunigas ir Bažnyčios Mokytojas


Sausio 28 d.  – Šv. Tomas Akvinietis, kunigas ir Bažnyčios Mokytojas – privalomas minėjimas

Išm 7, 7-8
Prašiau supratimo – ir buvo man duotas; šaukiaus išminties – pas mane ji atėjo. Bandžiau ją palygint su skeptrais ir sostais, bet jai neprilygo nė turtai didžiausi.

Šv. Tomas Akvinietis gimė prie Monte Kasino (Italija). Po filosofijos studijų Neapolyje įstojo į brolių pamokslininkų (dominikonų) ordiną ir tęsė studijas Paryžiuje, vėliau – Kelne, kur buvo šv. Alberto Didžiojo mokinys. 1257 m., tuo pat metu kaip ir šv. Bonaventūras, jis tapo teologijos dėstytoju. Šv. Tomo Akviniečio nuopelnai milžiniški. Žinoma, kad šv. Tomas pritaikė krikščionybei Aristotelio filosofiją. Jis visuomet skyrė pasiekiamą ir įrodomą proto sritį nuo Apreiškimu paremto tikėjimo srities. Jo teologija gimsta iš būtinybės šiuos dalykus suderinti. Šv. Tomas Akvinietis – filosofas, Šventojo Rašto komentuotojas, teologas, atvedęs scholastiką į jos apogėjų, mistikas – yra vienas didžiųjų religinių žmonijos genijų.

Iš šventojo kunigo Tomo Akviniečio Analogijų
Jeigu ieškai meilės pavyzdžio, nėra didesnės meilės, kaip gyvybę už draugus atiduoti. Tatai Kristus padarė ant kryžiaus. Ir todėl, jeigu jis už mus atidavė savo gyvybę, neturi būti sunku dėl jo iškęsti bet kokias blogybes. Jeigu ieškai kantrybės, didžiausią rasi kryžiuje. Juk kantrybė esti didi dėl dviejų dalykų: arba kai žmogus kantriai kenčia didžias kančias, arba kai kenčia tai, ko gali išvengti, bet nevengia. O Kristus ant kryžiaus kentėjo didžias kančias, ir kantriai.

MALDA
Dieve, tu šventajam Tomui įkvėpei šventumo troškimą ir dieviško mokslo pažinimą; leisk mums protu suvokti jo mokymą, o darbais sekti jo gyvenimu. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai