DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Vincentas, diakonas ir kankinys


Sausio 22 d.  - Šv. Vincentas, diakonas ir kankinys - laisvas minėjimas

2Kor 4, 8-9
Mes visaip slegiami, bet nesugniuždyti; mes svyruojame, bet neprarandame vilties. Mes persekiojami, bet neapleisti; mes parblokšti, bet nežuvę.

Šv. Vincentas gimė Hueskoje (Huesca), Ispanijoje. Saragosoje tapo vyskupo Valerijaus diakonu. Abudu iškentę kankinimus, buvo nužudyti už ištikimybę Kristui Valencijoje Diokleciano persekiojimo metais (304 m.). Kaip ir šv. Laurynas Romoje, šv. Vincentas pasekė šv. Stepono pavyzdžiu, atskleisdamas visą diakonystės Bažnyčioje reikšmę. Nuo pat IV a. krikščionys ėmė teikti pagarbą trims diakonams kartu: Steponui, Laurynui ir Vincentui.

Iš šventojo vyskupo Augustino Pamokslų
Toks didis žiaurumas talžė kankinio kūną ir toks ramumas sklido iš jo balso, tokie aršūs kankinimai plėšė jo kūno narius ir tokia ramybė skambėjo jo žodžiuose, kad įstabiu būdu mums pasirodė, lyg kenčiant Vincentui buvo kankinamas kitas, kuris neprabilo. Ir iš tiesų, broliai, taip buvo; tikrai taip buvo: kalbėjo kitas. Juk Kristus Evangelijoje tatai pažadėjo savo liudytojams, kuriuos ruošė tokioms kovoms. Jis taip kalbėjo: Nesirūpinkite, kaip arba ką kalbėsite. Tada jau nebe jūs kalbėsite, bet jūsų Tėvo Dvasia kalbės jūsų lūpomis. Taigi kentėjo kūnas ir kalbėjo Dvasia, o kalbant Dvasiai ne tik buvo atremiama bedievystė, bet ir pastiprinamas silpnumas.

MALDA
  Visagali amžinasis Dieve, Šventosios Dvasios ugnimi uždek mūsų širdis ta galinga meile, kuri šventajam Vincentui davė jėgų pakelti baisius kankinimus. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai