KALĖDŲ AKIMIRKA - VIEŠPATIES APSIREIŠKIMAS - TRYS KARALIAI


DIEVO ŽODIS
Iz 60, 1–6
Tautos keliaus prie tavosios šviesos, karaliai – prie tau užtekėjusio spindesio. Pakelki akis, pažvelki aplinkui: visi štai renkasi pas tave keliauti.
Ef 3, 2–3a. 5–6
pagonys kartu su žydais yra paveldėtojai, priklauso bendram kūnui ir drauge laukia pažado Kristuje Jėzuje iš Evangelijos.
Mt 2, 1–12
Įžengę į namus, pamatė kūdikį su motina Marija ir, parpuolę ant žemės, jį pagarbino.

Kristaus epifanija – apsireiškimas pasauliui – yra daugialypis. Todėl Bažnyčia pamėgo Kalėdų laiku švęsti dvi sekas įvykių, kurie Jėzuje palaipsniui atskleidė Dievo Sūnų, tapusį žmogumi. Vieni įvykiai susiję su jo gimimu ir vaikyste, kiti ženklina jo viešojo gyvenimo pradžią. Tarp vaikystės įvykių pats reikšmingiausias yra išminčių atvykimas į Betliejų; tarp vėlesnių – Viešpaties Krikštas Jordane. Išminčių atvykimas patraukė dėmesį labiau nei piemenų atėjimas, nes anie žmonės atvyko iš už Izraelio ribų, iš tolimų Rytų.

BAŽNYČIOS ŽODIS

Šią dieną Dovydas apgiedojo psalmėse, sakydamas: Visos tautos, kurias Tu sukūrei, ateis ir lenksis Tau, Viešpatie, ir šlovins tavo vardą; ir dar: Viešpats paskelbė savo išganymą, tautoms parodė savo teisumą. Mes žinome tai įvykus, nes žvaigždė iš atokiausių kraštų sukvietė tris išminčius pamatyti ir pagarbinti dangaus ir žemės Karaliaus ir atvedė juos prie Kristaus. Ši žvaigždė vesdama mus ragina sekti jos pavyzdžiu, kad kiek įmanydami paklustume malonei, visus kviečiančiai prie Kristaus. Stengdamiesi šitaip elgtis, mylimieji, privalote visi vienas kitam pagelbėti, kad Dievo karalystėje, į kurią patenkama dėl tvirto tikėjimo ir gerų darbų, spindėtumėte it šviesos vaikai.

Šv. Leonas Didysis

MALDA

Dieve, tu šiandien kelrode žvaigžde tautoms apreiškei savo vienatinį Sūnų; teikis mus, tave tikėjimu jau pažįstančius, nuvesti ten, kur regėsime visą tavo didybę.


Komentarai