DIENOS ŠVENTASIS - Septyni šventieji Servitų ordino įkūrėjai

Vasario 17 d.  – Septyni šventieji Servitų ordino įkūrėjai - laisvas minėjimas

Mt 19, 29
kiekvienas, kas paliko namus, brolius, seseris, tėvą, motiną, vaikus, dirvas dėl manęs, gaus šimteriopai ir paveldės amžinąjį gyvenimą.

XIII a. gyvenę septyni broliai, jauni prekeiviai vilna florentiečiai, buvo Švč. Mergelės Marijos brolijos nariai. Matydami savo tautiečių sumaterialėjimą ir palaidą gyvenimo būdą, jie pasitraukė į Senarijo kalną, esantį aštuoniolika kilometrų nuo Florencijos, kad gyventų neturte ir atgailautų pagal šv. Augustino regulą, atsidėtų kontempliacijai drauge su Mergele Marija – evangelinio gyvenimo ir dalyvavimo Kristaus slėpinyje sektinu pavyzdžiu. Septyni broliai taip pat darbavosi siekdami sutaikyti savo pernelyg dažnai susipriešinusius tėvynainius. Toks šventumo siekimo idealas patraukė daugelį ir nuo XIII a. vidurio Marijos Servitų ordinas suklestėjo Toskanoje. Vienas iš septynių brolių Bonfilijas Monaldis tapo generaliniu vyresniuoju, o Aleksis mirė paskutinis, perkopęs šimtą metų 1310 m. vasario 12 d., kaip liudija tradicija.

Iš Legendos apie Servitų (Švenčiausiosios Mergelės Marijos tarnų) ordino kilmę
Gyveno septyni vyrai, verti didžios pagarbos ir pripažinimo, kuriuos mūsų Ponia sujungė tarsi septynias žvaigždes ir iš jų sielos bei kūno vienybės pradėjo savo ir savo tarnų Ordiną. Tad jie užkopė į Senarijaus kalną, jo viršuje pasistatė tinkamą namelį ir į jį persikėlę ėmė gyventi bendruomenėje. Ten jie mąstė ne tik apie tai, kaip jiems patiems pasiekti šventumą, bet ir kaip pritraukti naujų narių į mūsų Ponios per juos įsteigtą naująjį Ordiną. Nutarę pasikviesti naujų brolių, keletą priėmė, ir šitaip mūsų Ordinas išaugo. Pradžioje mūsų Ponios įsteigtas, jis mūsų brolių santarve buvo pastatytas ir jų neturtu išsaugotas.

MALDA
Įkvėpk mums, gerasis Dieve, šventųjų Brolių pamaldumo, su kuriuo jie Dievo Gimdytoją nuoširdžiai garbino ir žmones prie tavęs vedė. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai