DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Kirilas ir Metodijus, Europos Globėjai


Vasario 14 d.  - Šv. Kirilas, vienuolis ir Metodijus, vyskupas, - Europos Globėjai - šventė

Liturginiai skaitiniai
Apd 13, 46–49
Pirmiausia jums turėjo būti skelbiamas Dievo žodis, bet kadangi jūs jį atmetate ir patys laikote save nevertais amžinojo gyvenimo, tai mes kreipiamės į pagonis. Taip mums liepė Viešpats: 'Paskyriau tave, kad būtum šviesa pagonims, kad gelbėtum juos iki pat žemės pakraščių'“.
Lk 10, 1–9
Pjūtis didžiulė, o darbininkų maža. Todėl prašykite pjūties šeimininką siųsti darbininkų į savo pjūtį. Keliaukite! Štai aš siunčiu jus lyg avinėlius tarp vilkų.

Konstantinas ir Metodijus gimė apie 825 m. Tesalonikuose. Po studijų Konstantinopolyje patriarchas Potijus juos pasiuntė į Moraviją, kur jie labai sėkmingai apaštalavo, išvertė Bibliją ir šventė liturgiją slavų kalba. Tačiau lotyniškų apeigų vokiečių misionieriai juos apskundė popiežiui Mikalojui I ir teko vykti į Romą teisintis (868 m.). Romoje, šv. Bonifaco ir Alekso prie Aventino bažnyčioje, Konstantinas davė vienuolystės įžadus priimdamas Kirilo vardą; po kiek laiko jis mirė. Metodijus buvo įšventintas Sirmijumo (dabar Serbijoje) arkivyskupu ir kaip popiežiaus legatas pasiųstas evangelizuoti visų slavų tautų. Jam vėl teko patirti vokiečių vyskupų atšiaurumą, bet jo apaštalavimas buvo labai sėkmingas. Jam mirus Velehrade (Čekija) 885 m., jo laidotuvių pamaldose skambėjo lotynų, graikų ir slavų kalbos. Abu brolius, gerbiamus kaip slavų apaštalus, Jonas Paulius II 1980 m. paskelbė Europos globėjais.

Iš slavų kalba parašyto Konstantino gyvenimo
Konstantinas, [būsimasis] Kirilas, nepakėlęs darbų naštos, susirgo. Kai prisiartino valanda gauti atilsį ir keliauti į amžinąsias buveines, jis meldėsi iškėlęs Dievop rankas, taip pro ašaras kalbėdamas: „Viešpatie, mano Dieve, tu sukūrei angelų luomus ir dvasių galybes, ištiesei skliautą, sutvirtinai žemę ir visa, kas yra, iš nebūties pažadinai į būtį; tu visuomet išklausai tuos, kurie vykdo tavo valią, tave garbina ir laikosi tavo įsakymų; išklausyk mano maldą ir išsaugok ištikimą savo kaimenę, kuriai vadovauti pavedei mane, netinkamą ir nevertą tavo tarną. Tada visus pabučiavęs šventu pabučiavimu, tarė: „Garbė Dievui, kuris neatidavė mūsų į neregimų priešų nasrus, bet sutraukė jų tinklą ir išgelbėjo mus nuo pražūties.“ Ir tada užmigo Viešpatyje, išgyvenęs keturiasdešimt dvejus metus. Popiežius paliepė susirinkti visiems Romoje esantiems graikams ir prisijungti prie romėnų, kad nešini žvakėmis jie giedotų ir lydėtų jo palaikus taip, lyg jis būtų buvęs popiežius. Taip jie ir padarė.

MALDA
Dieve, šventųjų brolių Kirilo ir Metodijaus triūsu apšvietęs slavų tautas, giliai įdiek į mūsų širdis savo mokslą, kad tvirtai tave tikėtume ir vieningai išpažintume. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai