DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Petras Damijonas


Vasario 21 d. 
Šv. Petras Damijonas, vyskupas ir Bažnyčios Mokytojas - laisvas minėjimas

2Tim 4,2
Skelbk žodį, veik laiku ir ne laiku, bark, drausk, ragink su didžiu kantrumu ir kaip išmanydamas.

Šv. Petras Damijonas gimė Ravenoje 1007 m. Apie 1035 m. tapo atsiskyrėliu kamalduliu Fonte Avelane; vėliau – šio vienuolyno prioras, laikomas pagrindiniu jo įkūrėju. 1055 m. popiežiaus atšaukiamas iš vienuolyno, kad padėtų reformuoti Bažnyčią, kurios gyvenimą apsunkino daugybė piktnaudžiavimų. Švento ir labai griežto gyvenimo pavyzdžiu, savo raštais ir visa veikla Petras Damijonas buvo didelė paspirtis popiežiams reformuotojams, labai juo pasitikėjusiems. 1057 m. pakeltas kardinolu ir iki pat mirties buvo popiežiaus legatu Italijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje. Savo veikaluose šv. Petras Damijonas bibliniais vaizdais perteikė du savo troškimus – tarnauti Bažnyčiai ir  išlikti vienuoliu. Jis turėjo ir šv. Jeronimo įkarščio, ir šv. Grigaliaus romumo. Šv. Petras Damijonas yra Bažnyčios mokytojas. Mirė 1072m.

Iš šventojo vyskupo Petro Damijono Laiškų
Liaupsių nusipelno Dievo tvarka, kuria jis retkarčiais sudrausmina savuosius, kad juos apsaugotų nuo amžinosios bausmės; jis juos prispaudžia, kad pakeltų; sužeidžia, kad pagydytų; nubloškia žemyn, kad išaukštintų. Taigi, brangusis, apginkluok sielą šiais ir kitais Šventojo Rašto liudijimais, idant ji būtų kantri, ir linksmas lauk po liūdesio ateisiančio džiaugsmo. Tegu į šį džiaugsmą tave veda viltis, tegu meilė įžiebia įkarštį, kad jo svaiginama siela užmirštų išorinius kentėjimus ir trokštų bei siektų to, ką viduje kontempliuoja.

MALDA
Padėk mums, visagali Dieve, sekti šventojo vyskupo Petro žodžiais ir darbais, kad mylėdami Kristų labiau už viską stropiai tarnautume tavo Bažnyčiai ir visi nueitume į amžinosios šviesos karalystę. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai