DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Juozapas, Mergelės Marijos Sužadėtinis


Kovo 19 d.  – Šv. Juozapas, Švč. Mergelės Marijos Sužadėtinis - iškilmė

LITURGINIAI SKAITINIAI
2 Sam 7, 4–5a. 12–14a. 16
Aš jam būsiu tėvas, o jis man bus sūnus. Tavo namai ir valdžia mano dėka tvers amžiais, tavo sostas bus tvirtas
Rom 4, 13. 16–18. 22
Abraomas patikėjo viltimi, jog tapsiąs daugelio tautų tėvu, kaip pasakyta: „Tokia bus tavoji ainija“. Todėl jam tai buvo įskaityta teisumu.
Mt 1, 16. 18–21. 24a
Juozapai, Dovydo sūnau, nebijok parsivesti į namus savo žmonos Marijos, nes jos vaisius yra iš Šventosios Dvasios. Ji pagimdys sūnų, kuriam tu duosi vardą Jėzus, nes jis išgelbės savo tautą iš nuodėmių.
Arba Lk 2, 41–51a
Jėzus iškeliavo su jais ir grįžo į Nazaretą. Jis buvo jiems klusnus.

Visa, ką mes žinome apie šv. Juozapą, užrašyta pirmuose Evangelijos pagal Matą ir Luką skyriuose. Šv. Juozapas yra „teisus vyras“ iš Dovydo giminės, Mergelės Marijos sutuoktinis, „ištikimas ir išmintingas tarnas“, Šventosios Šeimos galva; jis su tėviška meile globojo Jėzų. Dievas „šventojo Juozapo ištikimai globai patikėjo žmonijos atpirkimo daigus“ ir Jis norėjo, kad šv. Juozapas toliau rūpintųsi Bažnyčia – Kristaus kūnu, kaip ir „su tėvišku atsidavimu tarnaudamas viengimiui Dievo Sūnui“. Kaip Marija, Jėzaus Motina, yra Bažnyčios Motina, taip ir Juozapas, Jėzaus globėjas, yra ir Bažnyčios globėjas.

Iš šventojo kunigo Bernardino Sieniečio Pamokslų
Jei lygintum Juozapą su visa Kristaus Bažnyčia, argi jis tik nėra išrinktasis ypatingas žmogus, kurio dėka ir rūpesčiu Kristus buvo dorai ir garbingai įvestas į pasaulį? Jeigu visa šventoji Bažnyčia yra Mergelės Marijos skolininkė, nes per ją tapo verta priimti Kristų, tai po Marijos ypatingą dėkingumą ir pagarbą ji, be abejo, turi rodyti Juozapui. Juk jis yra Senojo Testamento pabaiga, jame patriarchai ir pranašai sulaukia jiems žadėtojo vaisiaus. Jis vienintelis iš tikrųjų gavo tai, ką aniems gerasis Dievas ne kartą buvo žadėjęs. Iš tiesų neverta abejoti, kad Kristus tą artumą, dėmesį ir didžiulę pagarbą, kurią gyvendamas žemėje Juozapui rodė kaip sūnus savo tėvui, jam suteikė ir danguje, netgi visa tai iki galo įvykdė ir ištobulino.

MALDA
Visagali Dieve, tu šventojo Juozapo ištikimai globai patikėjai žmonijos atpirkimo daigus; tegul jo globojama tavoji Bažnyčia visuomet stropiai saugo ir vykdo išganymo paslaptis. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai