DIENOS ŠVENTASIS - ŠV. JURGIS


Balandžio 23 d.
 – Šv. Jurgis, kankinys ir antrasis Lietuvos Globėjas - privalomas minėjimas

Apr 21, 6-7
Trokštančiam aš duosiu dovanai gerti iš gyvojo vandens šaltinio. Tai paveldės nugalėtojas, ir aš būsiu jam Dievas, o jis bus man sūnus.

Žinių apie šį šventąjį, antrąjį Lietuvos globėją, ir jo kankinystę išlikę nedaug. Seniausias – 954 metais rašytas šventojo gyvenimo aprašymas, apipintas legendomis. Jurgio tėvas buvo persas, motina – iš Kapadokijos. Jurgis buvo sumanus karys, Diokleciano laikais jau užsitarnavo tribūno laipsnį. Prasidėjus krikščionių persekiojimui išdalijo savo turtą vargšams. Už atsisakymą atnašauti stabui žiauriai nukankintas. Ant jo kapo Palestinoje pastatytą bažnyčią maldininkai lanko nuo IV a. Tai Apvaizdos paslaptis, kodėl kai kuriems jos išrinktiesiems po mirties patikėta misija, pralenkianti jų gyvenimo paliktą atminimą. Šventojo kultas paplito anksti, riteriai, miestai ir šalys rinkosi jį savo globėju. Gruzijos net pavadinimas kilęs iš šio šventojo vardo. Jurgis laikomas arklių ir apskritai gyvulių globėju nuo visų ligų. Šv. Jurgis dažniausiai vaizduojamas kaip raitas kariūnas, perveriąs ietimi slibiną. Pasak legendos, jis išgelbėjo Viritos miesto gyventojus nuo ežere gyvenusios pabaisos. Šis žygdarbis tapo pergalės prieš blogį simboliu.

Iš šventojo vyskupo Petro Damijono Pamokslų
Šios dienos šventė, mylimieji, dukart sustiprina velykinės garbės džiaugsmą ir nušvinta savo įstabiu spindesiu lyg koks į auksą įspaustas brangakmenis. Iš tikrųjų šventasis Jurgis buvo perkeltas iš vienos kariuomenės į kitą kariauną, mat savąsias žemiškas karo tribūno pareigas jis pakeitė krikščioniška karo tarnyba. Kaip tikrai narsus karys jis visų pirma išdalijo visa, ką turėjo, nusimetė žemiškų turtų naštą, taigi laisvas ir nevaržomas, apsisiautęs tikėjimo šarvais, Kristaus kovotojas su įkarščiu puolė į patį nuožmių kautynių sūkurį. Šis pasakojimas mus aiškiai moko, kad narsiai ir deramai kovoti už tikėjimą nepajėgia tie, kurie vis dar bijo išsižadėti žemiškų turtų. O šventasis Jurgis, liepsnodamas Šventosios Dvasios ugnimi, nenugalimas, kryžiaus vėliava apsiginklavęs, nuožmiai susirėmė su priešu karaliumi ir įveikė visų priešų valdovą su jo bendrais, taip paskatindamas Kristaus karius narsiai kovoti.

MALDA
Šloviname, Viešpatie, tavo didybę ir maldaujame, kad Kristaus kančios mokinys šventasis Jurgis padėtų mums įveikti savo silpnumą. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai