Dienos šventasis - Šv. Sikstas ir jo draugai, kankiniai


Rugpjūčio 7 d. – Šv. Sikstas II, popiežius, ir jo draugai, kankiniai– laisvas minėjimas

 

Išm 3, 5

Buvę truputį pavarginti, jie bus labai laimingi, nes Dievas juos išmėgino ir rado savęs vertus.

 

Šv. Sikstas buvo taikingas popiežius, gerbiantis skirtingų vyskupų tradicijas – šitaip jis sugebėjo atnaujinti santykius su šv. Kiprijonu Kartaginiečiu ir Azijos Bažnyčiomis, kurios krikštijo eretikus. Jis buvo išrinktas Romos imperatoriaus Valerijono persekiojimo metu, po keletą metų trukusios taikos. Vyskupai, kunigai ir diakonai nedelsiant turėjo būti nužudyti, vos patikrinus jų tapatybę. Jis buvo suimtas per vienas apeigas, kurioms jis vadovavo Apijaus kelio kapinėse, ir tuoj pat jam ir šešiems iš septynių jo diakonų buvo nukirstos galvos. Jo pontifikatas tetruko vos vienus metus.

 

Iš šventojo vyskupo ir kankinio Kiprijono Laiškų

Tačiau aiškus dalykas yra štai koks: imperatorius Valerijanas įsakė senatui vyskupus, kunigus ir diakonus nužudyti iš karto; o senatoriai, garbingi Romos vyrai ir raiteliai netenka savo vardo bei nuosavybės. Jeigu ir netekę turtų jie neišsižada krikščionybės, baudžiami mirtimi. Beje, turiu jums pranešti, kad rugpjūčio 6 d. kapinėse buvo nužudytas Sikstas ir su juo keturi diakonai. Negana to, Romos prefektai kasdien mieste vykdo persekiojimus, žudo kiekvieną pas juos atvedamą žmogų ir į valstybės iždą perveda jų turtą. Aš prašau jūsų šitas naujienas perduoti kitiems savo bendražygiams, kad pasauly pasklidę broliai jų perspėti sutvirtėtų ir pasirengtų dvasinei kovai, visi mąstytų ne tiek apie mirtį, kiek apie nemirtingumą, ir visu tikėjimu bei visu narsumu atsiduodami Dievui veikiau džiaugtųsi šiuo išpažinimu negu jo bijotų, nes Dievo ir Kristaus kariai žino dėl jo nepražūsią, bet laimėsią pergalės vainiką.

 

MALDA

Visagali Dieve, kaip šventąjį Sikstą ir jo draugus įkvėpei padėti galvas už tavo žodį ir Jėzaus liudijimą, taip mums Šventosios Dvasios galybe suteik gyvą tikėjimą ir drąsos jį išpažinti. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.


Komentarai