DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Andriejus

 

Lapkritis 30 d. – Šv. Andriejus, apaštalas– šventė

 

Mt 4, 18-19

Vaikščiodamas palei Galilėjos ežerą, Jėzus pamatė du brolius – Simoną, vadinamą Petru, ir jo brolį Andriejų – metančius tinklą į ežerą; mat buvo žvejai. Jis tarė: „Eikite paskui mane! Aš padarysiu jus žmonių žvejais“.

 

Andriejus, Petro brolis ir žvejys, drauge žvejojęs prie Betsaidos, pirmasis iš būsimųjų apaštalų sutiko Jėzų Jordano pakrantėje kitą dieną po Jo krikšto. Tai Andriejus atvedė Petrą pas Jėzų, o ant Galilėjos ežero kranto Viešpats vieną ir kitą pašaukė sekti paskui Jį, kad taptų žmonių žvejais. Pagal kai kuriuos pasakojimus abu broliai patyrė tokį patį nukankinimą: Andriejus galbūt buvo nukryžiuotas matant žmonėms Patre (Patras, Graikija), kaip kad Petras buvo nukryžiuotas Romoje, Nerono cirke. Šv. Andriejus yra Konstantinopolio Bažnyčios, vadinančios jį „pirmuoju pašauktuoju“, globėjas. Todėl abi seserys Bažnyčios norėjo, kad Petro ir Andriejaus Pasibučiavimo ikona būtų jų ėjimo vienybės link paveikslas. Tokią ikoną patriarchas Atenagoras I įteikė popiežiui Pauliui VI, kai jie susitaikymo ženklan pasibučiavo ant Alyvų kalno Kristaus Apsireiškimo šventės dieną 1964 m

 

Iš šventojo vyskupo Jono Auksaburnio Evangelijos pagal Joną homilijų

Andriejus, pasilikęs su Jėzumi ir daug ką sužinojęs, neslepia lobio, bet skubiai bėga pas savo brolį, norėdamas viskuo su juo pasidalyti. Atkreipk dėmesį, kad jis pasakė broliui: „Radome Mesiją!“ (išvertus tai reiškia „Dievo pateptąjį – Kristų“). Ar pastebi, kaip jis čia atskleidžia viską, ką per trumpą laiką sužinojo? Jis skelbia ir galybę Mokytojo, kuris šituo įtikino mokinius, ir jų pačių rūpestį bei uolumą, puoselėtą nuo pat pradžių. Tie žodžiai kilo širdyje žmogaus, kuris labai troško jo atėjimo, laukė jo nužengiant iš dangaus, be galo džiaugėsi jį pamatęs ir skubėjo kitiems pranešti apie šitokį didį įvykį. Tai broliško supratimo, draugiškos bendrystės ir nuoširdžios meilės poelgis, – vienas kitam ištiesti ranką dvasiniuose reikaluose.

 

MALDA

Viešpatie, teužtaria mus prie tavo sosto danguje šventasis apaštalas Andriejus, tavosios Bažnyčios mokytojas ir vadovas. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai