DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Pranciškus Ksaveras

 

Gruodis 3 d. – Šv. Pranciškus Ksaveras, kunigas ir kankinys– minėjimas

 

1Kor 9, 16

Kad aš skelbiu Evangeliją, tai neturiu pagrindo girtis, nes tai mano būtina prievolė, ir vargas man, jei neskelbčiau Evangelijos.

 

Šv. Pranciškus gimė Ksavere (Navara, dabar Ispanija). 1506 m. Studijuodamas Paryžiuje (1534 m.) prisijungė prie pirmosios šv. Ignaco Lojolos bendražygių grupelės. 1541 m. šv. Ignacas paskiria jį vykti į misijas portugališkoje Indijos dalyje, nes anksčiau išrinktas brolis negalėjo ten vykti dėl sveikatos. Paskubomis parengtas misionierius nukeliaus dešimtis tūkstančių kilometrų skelbdamas Gerąją Naujieną Indijoje, Ceilone, Moliukuose ir Japonijoje, maldai ir atgailai skirdamas tiek pat laiko, kiek ir pamokslavimui. Pranciškus mirė 1652 m. visiškai vienas San Šoano (San Choan) saloje, ant Kinijos slenksčio, sulaukęs 46 metų amžiaus. Tekančios saulės šalių apaštalas gyvenimą praleido aistringai skelbdamas Dievo garbę ir siekdamas sielų išganymo.

 

Iš šventojo kunigo Pranciškaus Ksavero laiškų šventajam Ignacui

Mat daugelis to krašto gyventojų krikščionimis netampa dėl vienos priežasties, – tiesiog nėra žmonių, kurie juos tokiais padarytų. Man dažnai kildavo noras apeiti Europos akademijas, ypač Paryžiaus, ir kaip bepročiui visur šaukti, ir šitokiais žodžiais raginti tuos, kurie žinių turi daugiau nei meilės: „Kad jūs žinotumėte, kiek daug sielų dėl jūsų kaltės netenka dangaus ir įpuola į pragarą!“ O kad jie imtųsi jomis rūpintis taip uoliai, kaip griebiasi savo mokslų, ir taip galėtų atsiskaityti Dievui už jiems suteiktą išmanymą ir talentus!

 

MALDA

Dieve, tu šventojo Pranciškaus pamokslais laimėjai daug tautų; įkvėpk tikinčiųjų sieloms uolumo skleisti tikėjimą, o šventajai Bažnyčiai duok džiaugtis vis gausėjančiais narių būriais. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai