DIENOS ŠVENTASIS - Gvadelupės Mergelė Marija


 Gruodis 12 d. – Gvadelupės Švč. Mergelė Marija–  laisvas minėjimas

              

Sof 3, 17

VIEŠPATS, tavo Dievas, pergalę teikiantis galiūnas, yra tavyje: jis noriai džiaugsis tavimi, atnaujins tave mylėdamas ir džiūgaus dėl tavęs giesme.

 

1521 m. ginkluotoms Korteso pajėgoms pasidavė actekų civilizacijos sostinė. Po dešimties metų įvyko Tepejako (į šiaurės vakarus nuo Meksiko) stebuklas: vienam indėnui Jonui Didakui, neseniai atsivertusiam į krikščionybę, pasirodė Mergelė. Ji prisistatė kaip Tikrojo Dievo Motina, davė nurodymus, kad vyskupas toje vietoje pastatytų bažnyčią, ir paliko savo atvaizdą, stebuklingai atsispaudusį ant Jono Didako apsiausto. Mažiau nei po dešimties metų šeši milijonai meksikiečių ėmė laikyti Mariją savo Motina. Šis pasirodymas naujos tautos istorijos puslapio pradžioje paliko neišdildomą pėdsaką Meksikos likime. Gvadalupės Mergelė ir toliau lydėjo naciją visuose jos istorijos etapuose. Kiekvienais metais didžiulė minia ant Tepejako kalvos meldžia Marijos motiniškos pagalbos ir su pasitikėjimu sveikina ją kaip šeimų ir tautų evangelizacijos žvaigždę, kaip čiabuvių bei vargšų užtarėją.

 

Iš pasakojimo, tradiciškai vadinamo Nican Mopohua

Užlipęs ant kalvos, išvydo stovinčią ponią, kuri pašaukė, kad jis prieitų arčiau. Kai jis prie jos prisiartino, labai nustebo, kokia ji buvo graži: jos drabužis švytėjo tarsi saulė. Ten Mergelė apreiškė jam savo valią. Ji tarė jam: „Žinok, mylimasis sūnau, kad aš esu Dievo Motina, visuomet Mergelė, Motina garbingiausiojo Dievo, gyvybės Kūrėjo, kuris visa sukūrė ir visa palaiko, dangaus ir žemės Viešpaties. Labai noriu, karštai trokštu, kad man būtų pastatyta šventovė toje vietoje, kurią parodysiu. Ją nurodžiusi pašlovinsiu, suteiksiu savo meilę ir gailestingumą, savo pagalbą ir apsaugą, nes tikrai esu jūsų gailestingoji Motina, tavo ir visų žmonių, suvienytų šioje žemėje, ir visų kitų, kurie mane myli, kurie manęs ieško, kurie pamaldžiai ir su pasitikėjimu manęs šauksis. Ten išklausysiu jų verksmą ir liūdesį, išgydysiu nuo kančių ir visokių vargų.

 MALDA

Dieve, gailestingumo Tėve, savąją tautą tu pavedei ypatingai savo Sūnaus Švenčiausios Motinos globai; visiems, kurie šaukiasi palaimintosios Gvadelupės Mergelės, leisk su gyvu tikėjimu siekti tautų pažangos einant teisingumo ir taikos keliais. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai