DIENOS ŠVENTASIS - Loreto Švč. Mergelė Marija

 

Gruodis 10 d. – Loreto Švč. Mergelė Marija–  laisvas minėjimas

              

Iz 7, 14

Štai ta mergelė laukiasi, – ji pagimdys sūnų ir pavadins jį Emanuelio vardu.

 

2019 m. Vatikane paskelbtame Kulto ir sakramentų kongregacijos dekrete dėl Loreto Marijos laisvo minėjimo įvedimo visoje Bažnyčioje sakoma, jis padės visiems, ypač šeimoms, jaunimui, Dievui gyvenimą pašventusiems asmenims sekti tobula Evangelijos mokine, Švenčiausiąja Mergele, kuri savyje pradėdama Bažnyčios Galvą, ir mus visus priėmė pas save.

 

Iš Vatikano II Susirinkimo dogminės konstitucijos Lumen Gentium

Mergelė Marija, angelui apreiškus širdimi per kūną priėmusi Dievo Žodį ir atnešusi pasauliui Gyvenimą, yra pripažįstama ir gerbiama kaip tikra Dievo ir Atpirkėjo Motina. Dėl savo Sūnaus nuopelnų kilnesniu būdu atpirkta ir su juo suvienyta glaudžiu bei neišardomu ryšiu, ji yra praturtinta aukščiausia pareiga ir garbe – būti Dievo Sūnaus gimdytoja ir kartu numylėtoji Tėvo duktė bei Šventosios Dvasios buveinė. Šia ypatingos malonės dovana ji toli pranoksta visus kitus kūrinius tiek danguje, tiek žemėje. Tačiau drauge ji sujungta su visais išganymo reikalingais žmonėmis kaip Adomo palikuonė ir net yra tikra Kristaus „narių motina […], savo meile padėdama Bažnyčioje gimti tikintiesiems, kurie yra tos Galvos nariai“. Tad ji sveikinama kaip nepaprastai iškili visiškai ypatinga Bažnyčios narė, kaip tikėjimo ir artimo meilės provaizdis ir gražiausias pavyzdys, kurį Katalikų Bažnyčia, Šventosios Dvasios mokoma, gerbia sūnišku prisirišimu kaip mieliausią motiną.

 

MALDA

Dieve, kuris išpildydamas pažadą duotą mūsų Tėvams, išrinkai Švenčiausią Mergelę Mariją tapti Išganytojo Motina, leisk sekti Jos pavyzdžiu, nes Jos nuolankumas buvo Tau malonus, o Jos paklusnumas išganingas mums. Per Jėzų Kristų, mūsų Viešpatį.

Komentarai