DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Damazas

 

Gruodis 11 d. – Šv. Damazas, popiežius –  laisvas minėjimas

 

Apd 20, 28

Būkite rūpestingi sau ir visai kaimenei, kuriai Šventoji Dvasia jus paskyrė vyskupais, kad ganytumėte Dievo Bažnyčią, kurią jis yra įsigijęs savo krauju.

 

Šv. Damazas gimė greičiausiai apie 305 m. ispanų kilmės šeimoje. Jis buvo diakonas ispanų Šv. Lauryno bažnyčioje Romoje. 366 m. šv. Damazas išrenkamas užimti Apaštalų Sostą, tačiau jo išrinkimas buvo užginčytas ir šventajam beveik iki gyvenimo pabaigos buvo priešpastatytas antipopiežius. Kaip popiežius Damazas bendravo su vyskupais Atanazu Aleksandriečiu, Bazilijumi Cezariečiu, Ambrozijumi Milaniečiu. Su tokiomis stipriomis asmenybėmis jis buvo labai taktiškas, kantrus ir nusižeminęs. Šv. Damazas veiksmingai pažabojo paskutinius arijonizmo ir apolinarizmo išpuolius. Jis sugebėjo užmegzti draugiškus santykius su šv. Jeronimu ir pakvietė jį bendradarbiauti rengiant naują Biblijos vertimą (Vulgatą). Pagaliau šv. Damazas buvo popiežius, kuris „atnaujino kankinių kultą ir su meile jį skatino“. Jis pats sukūrė užrašus ir iškaldino juos ant kankinių kapų – tai nuostabios epitafijos, kurios jį išgarsino. Šv. Damazas mirė 384 m.

 

Iš šventojo vyskupo Augustino traktato Prieš Faustą

Krikščionija mini kankinius švęsdama pagarbias iškilmes ir siekdama sužadinti norą jais sekti, jungtis prie jų nuopelnų ir melsti užtarimo, tačiau nė vienam iš minimų kankinių nestatomas altorius. Argi kuris iš vyskupų, stovėdamas prie altoriaus, kur ilsisi šventųjų palaikai, kada nors sakė: aukojame tau, Petrai, Pauliau arba Kiprijonai? Kas aukojama, aukojama Dievui, nes jis kankinius vainikavo garbės vainiku, o apvainikuotųjų minėjimas ir anų vietų lankymas tegu paskatina vis uolesnį maldingumą, vis didesnę meilę tiems, kurių pavyzdžiu galime sekti, ir Tam, kurio padedami tai pajėgiame. Tad kankinius minime taip pagerbdami jų meilę ir bendrystę

 

MALDA

Leisk mums, Viešpatie, nuoširdžiai branginti tavo kankinius, kurių garbę šventasis popiežius Damazas su meile skleidė. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų, tavo Sūnų, kuris, būdamas Dievas, su tavimi ir Šventąja Dvasia gyvena ir viešpatauja per amžius.

Komentarai