DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Kryžiaus Jonas

 

Gruodis 14 d. – Šv. Kryžiaus Jonas, kunigas ir Bažnyčios Mokytojas –  laisvas minėjimas

 

1Kor 2, 7

Mes skelbiame slėpiningą ir paslėptą Dievo išmintį, kurią Dievas yra nuo amžių paskyręs mums išaukštinti.

 

Chuanas de Jepes Alvarezas (Juan de Yepes Alvarez) gimė 1542 m. Senojoje Kastilijoje. Po studijų Medinos jėzuitų mokykloje įstojo į šio miesto karmelitų vienuolyną. 1567 m. sutiko šv. Teresę Avilietę, kuri paskatino įsitraukti į Karmelio reformą. Tuomet jis pasivadino Kryžiaus Jonu ir pasiekė, kad būtų atidarytas reformuotas naujokynas vyrams. Nors Karmelio reforma kai kurių žmonių buvo blogai suprasta ir šventajam teko dėl to daug kentėti, bet ši kančia nuskaistino jo kaip mistiko sielą. Buvo įsteigta atnaujintos vienuolijos provincija, tačiau gyvenimo pabaigoje Kryžiaus Jonas buvo nušalintas nuo visų pareigų ir mirė vyresniųjų nemalonėje viename Andalūzijos vienuolyne 1591 m. Visu savo gyvenimu Kryžiaus Jonas liudijo mokymą, kurį išdėstė veikaluose „Kopimas į Karmelio Kalną“, „Tamsioji naktis“, „Dvasinė giesmė“.

 

Iš šventojo kunigo Kryžiaus Jono Dvasinės giesmės

Užtat reikia veržtis gilyn į Kristų, nes jis yra tarytum turtinga kasykla, išvagota nesuskaičiuojamomis gyslomis su paslėptais lobiais. Vos tik kas nors kasteli giliau, lobiams niekad nebūna nei galo, nei krašto. Negana to, kiekvienoje gysloje tai šen, tai ten atsiveria vis nauji neregėtų turtų vingiai. Štai kodėl apaštalas Paulius apie Kristų bylojo: Jame slypi visi išminties ir Dievo pažinimo lobiai. Siela nėra pajėgi įeiti į šiuos lobynus nei prie jų prisiliesti, jei pirmiau nėra patyrusi ir išgyvenusi daugybės išmėginimų, vidinių ir išorinių kančių, jei pirmiau Dievas neapdovanojo jos proto ir jausmų malonėmis ir jei prieš tai nebuvo ilgo dvasinio ugdymo.

 

MALDA

Dieve, tu šventąjį kunigą Joną įkvėpei tobulai išsižadėti savęs ir mylėti vien kryžių; vesk ir mus jo pėdomis į amžinąją garbę, kur visada tave regėsime. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai