DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Petras Kanizijus

 

Gruodis 21 d. –

Šv. Petras Kanizijus, kunigas ir Bažnyčios Mokytojas –  laisvas minėjimas

 

2 Tim 4, 2

Skelbk žodį, veik laiku ir nelaiku, bark, drausk, ragink su didžiu kantrumu ir kaip išmanydamas.

 

Petras Kanizijus ( sulotyninta pavardė Canisius) gimė 1521 m. Nimegoje (Olandija),. 1543 m. įstojo į Jėzaus Draugiją Kelne ir netrukus pasižymėjo kaip eruditas, atsidavęs įvairioms veikloms: Kanizijus buvo dėstytojas, pamokslininkas, katechetas, misionierius, popiežiaus pagalbininkas, daugelio savo ordino namų vyresnysis, Vokietijos ir Aukštutinės Germanijos provincijolas, kolegijų ir seminarijų įkūrėjas. Be to, jis buvo ir rašytojas, pasižymėjęs ne tik gausia savo korespondencija, bet ir plačiai paplitusiais veikalais „Krikščioniškos Doktrinos Suma“ ir garsiuoju „Mažuoju katekizmu“ (1550 m.). Vienintelis daugialypės šv. Petro Kanizijaus veiklos tikslas buvo tarnauti Bažnyčiai kovojant su liuteronizmo mokymų plitimu Vokietijoje. Būtent Kanizijaus dėka didelė Vokietijos dalis XVI a. išliko katalikiška. Paskutinius gyvenimo metus jis praleido Fribūre (Šveicarija), atlikdamas pačius kukliausius apaštalavimo ir artimo meilės darbus. Mirė 1597 m.

 

Iš Benedikto XVI bendrosios katechezės

Kanizijaus dvasingumui būdinga gili asmeninė draugystė su Jėzumi. Štai 1549 m. rugsėjo 4 d., kalbėdamasis su Dievu, jis į savo dienoraštį užrašė: „Tu atvėrei man savo Švenčiausiąją Širdį, atrodo, kad stoviu prieš Tave. Tu liepi gerti iš šaltinio, kvieti, o mano Gelbėtojau, semtis išganymo vandens iš Tavo šaltinių!“ Ir tada išvysta, kaip Viešpats ištiesia jam drabužį iš trijų dalių, vadinamų taika, meilė ir ištvermė. Būtent apsirengęs taika, meile ir ištverme, Kanizijus vykdė katalikų tikėjimo atnaujinimo darbą. Šią jo draugystę su Jėzumi, kuri yra jo asmenybės centras, puoselėjo meilė Biblijai, meilė Švenčiausiajam Sakramentui, meilė Bažnyčios tėvams, ši draugystė buvo aiškiai sujungta su suvokimu, jog Bažnyčioje jis tęsia apaštalų misiją. Šitai mums primena, kad kiekvienas evangelizuotojas visada turi būti su Jėzumi ir Bažnyčia vaisingai suvienytas įrankis.

 

MALDA

Dieve, tu katalikų tikėjimui ginti šventąjį kunigą Petrą apginklavai dorybėmis ir mokslu, tegul, jo užtarimu, atranda Tave visi, kurie dar ieško tiesos, tegul drąsiai išpažįsta, kurie jau tiki. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai