DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Timotiejus ir Titas

 

Sausio 26 d.  - Šv. Timotiejus ir Titas, vyskupai – privalomas minėjimas

 

2Tim 1, 3-4

Aš dėkoju Dievui, kuriam tarnauju, kaip ir mano protėviai, su tyra sąžine, be paliovos tave prisimindamas savo maldose dieną ir naktį. Menu tavo ašaras ir trokštu tave pamatyti, kad sugrįžtų man džiaugsmas.

 

Timotiejus, kurį Paulius vadina „tikru savo sūnumi tikėjime“, gimė Mažojoje Azijoje. Jo tėvas buvo graikas, motina žydė. Atsivertęs pirmosios šv. Pauliaus misijų kelionėje, šv. Timotiejus tapo jo mokiniu ir ištikimu bendradarbiu. Kad būtų priimtas žydų ir žydiškos kilmės krikščionių, Paulius jį apipjaustydino. Dėl nedrąsumo ir jautrumo Timotiejus susilaukė apaštalo padrąsinimo, o už sąžiningumą – pagyrimo. Jis buvo kartu su Pauliumi pirmojo jo įkalinimo metu, o antrąkart įkalintas apaštalas primygtinai prašo Timotiejų atvykti, su didele meile rašydamas jam paskutinį savo laišką. Pagal tradiciją manoma, kad šv. Timotiejus mirė būdamas vyskupu Efeze.

Titas buvo krikščioniu tapęs graikas. Jis – pasitikėjimo vertas sumanus diplomatas, kuriam Paulius patiki subtilias užduotis, prašydamas būti ryžtingu ir griežtu. Titas, regis, buvo tvirtesnė asmenybė nei Timotiejus. Jis grąžino taiką Korinto bendruomenei ir organizavo gimstančias Kretos bendruomenes. Tradicija sako, kad jis mirė būdamas Knosos (Cnossos) vyskupu Kretoje.

 

Iš šventojo vyskupo Jono Auksaburnio Homilijų

Mes turėtume pastebėti ne tik Pauliaus dorybių didybę ir prakilnumą, ne tik nepalaužiamą ir tvirtą sielos ryžtą, kuris jam padėjo pelnyti tokią didžią malonę, bet taip pat ir prigimties bendrumą, kuria jis į mus visus yra panašus. Taip net ir didžiausi sunkumai mums pasirodys lengvai įveikiami, o pakentėję šį trumpą gyvenimą, mes gausime nenykstantį nemirtingumo vainiką, malone ir gailestingumu mūsų Viešpaties Jėzaus Kristaus, kuriam garbė ir valdžia dabar ir visados, ir per amžių amžius. Amen.

 

MALDA

Dieve, apaštališkomis dorybėmis papuošęs šventuosius vyskupus Timotiejų ir Titą, jiems užtariant, padėk mums teisingai ir šventai gyventi šioje žemėje, kad būtume verti dangiškosios tėvynės. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai