DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Dievo Jonas

 

Kovo  8d.  – Šv. Dievo Jonas, vienuolis - laisvas minėjimas

 

DIEVO ŽODIS

1Jn 3,18

Vaikeliai, nemylėkite žodžiu ar liežuviu, bet darbu ir tiesa.

 

Šv. Dievo Jonas (1495–1550) gimęs Portugalijoje, Jonas 40 metų gyveno labai įvairų gyvenimą: buvo piemeniu, kareiviu, elgeta, kalinių prižiūrėtoju Maroke, religinių knygų pardavėju Gibraltare. Vienas šv. Jono Aviliečio pamokslas nukreipė jį į tobulesnį gyvenimą. Tačiau dėl naujojo uolumo Jonas buvo palaikytas kvailiu ir uždarytas į psichiatrijos ligoninę. Visa, ką jis patyrė ir iškentėjo, paskatino būti geru ir gailestingu varguoliams. 1540 m. Jonas apsistojo Grenadoje ir įkūrė ligoninę, kuri tapo naujos – Šventojo Dievo Jono medicinos brolių – vienuolijos pagrindu. Mirdamas jis sakė: „Tebeturiu tris priežastis krimstis: savo nedėkingumą Dievui; skurdą, kuriame palieku vargšus, ir skolas, kurių prisidariau, kad juos palaikyčiau.“ Šv. Dievo Jonas yra ligonių ir ligoninių globėjas.

 

Iš šventojo Dievo Jono biografijos

Pradėjo surinkdamas apleistus žmones į mažą namelį šalia turgaus. Dykai gaudavo neparduotą žuvį, tad galėjo išsimaitinti – tapo geru žuvienės specialistu. Vakarais eidavo gatvėmis ant nugaros užsimetęs krepšį bei pasikabinęs du katilus ir šaukdavo: „Ar kas nors pats sau norėtų padaryti gera?! Mano broliai, dėl Dievo meilės, darykite gera patys sau!“ Taip atsirado itališkas ligoniais besirūpinančios vienuolijos vardas: „Fatebenefratelli“. Neragino pirmiausia pasirūpinti kitais, o „daryti gera sau“. Tikrą meilę parodo ne turtingas vargšui, o vargšas vargšui – tas, kuris suprato esąs vargšas, nepaisant savo turtų, kurie jam duoti „įsigyti lobį danguje“ darant žemėje gera. Geradarių dėka namus galėjo padidinti. Ligonius išskirstė pagal ligas, apatinį aukštą palikdamas keleiviams ir elgetoms. Tuo tarpu kitose ano meto ligoninėse visi ligoniai buvo paliekami kartu, net ant vienų gultų. Jono ligoninė išsiskyrė ir savo švara. Ne veltui kai kurie jį vadina modernios ligoninės pradininku. Jei iš pradžių Joną dar pavadindavo kvailu, tai netrukus jam prigijo šventojo vardas. Jį pradėjo globoti vienas aukštas Grenados dvasininkas. Davė ir naują vardą: Dievo Jonas. Šis tik atsakė: „Jei Dievui patinka…“ Rūpindamasis ligoniais, Jonas visuomet stengėsi padėti ir jų dvasiai, sakydamas: „Per kūnus prie sielų“, ir todėl kviesdavo į savo ligoninę uolesnius kunigus.

MALDA

Dieve, šventajam Jonui suteikęs jautrią ir gailestingą širdį, leisk ir mums artimo meilės darbais pelnyti išrinktųjų draugystę Tavo viešpatijoje. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai