DIENOS ŠVENTASIS - Šv. Kirilas Jeruzalietis

Kovo  18 d.  – Šv. Kirilas Jeruzalietis, vyskupas ir Bažnyčios Mokytojas – laisvas minėjimas

 

DIEVO ŽODIS

1Jn 5,4

Juk kiekvienas, kuris gimęs iš Dievo, nugali pasaulį, ir štai pergalė, nugalinti pasaulį: mūsų tikėjimas!

 

Gimęs apie 313 m. Jeruzalėje ar jos apylinkėse, šv. Kirilas nuo pat jaunystės įgijo gilų Šventojo Rašto pažinimą. Jis tapo kunigu, po to, apie 350 m., Jeruzalės vyskupu. Tačiau Cezarėjos arkivyskupas marijonas pasiekė, kad jis būtų pašalintas iš vyskupo sosto. Po vienuolikos metų tremties šv. Kirilas grįžo į Jeruzalę, kur įsipareigojo atkurti tai, kas sunaikinta, ir numalšinti schizmos sukeltas aistras. Šis narsus ganytojas mirė 380 m. Iš jo pamokslų mus pasiekė „Katechezės“, sakytos 348 m. Jose pateikiamas IV amžiaus religinio mokymo modelis bei tuometinės Jeruzalės Bažnyčios tikėjimo išpažinimas.

 

Iš šventojo vyskupo Kirilo Jeruzaliečio katechezių

Reikia ir tau kartu su apaštalais sakyti: „Viešpatie, pridėk mums tikėjimo“ (Lk 17, 5), nes kai ką turi pats iš savęs, bet daug gauni ir iš Jo. Juk tikėjimas, nors ir turi vieną vardą, gali būti skirstomas į dvi rūšis. Viena tikėjimo rūšis yra susijusi su mokymu, sielai pripažįstant kokią nors tiesą. Ji yra naudinga sielai. Juk Viešpats sako: „Kas klauso mano žodžių ir tiki mane siuntusįjį, tas turi amžinąjį gyvenimą ir nepateks į teismą“, ir dar: „Kas tiki Sūnų, tas nebus pasmerktas, nes iš mirties yra perėjęs į gyvenimą“(Jn 5, 24 ir 3, 18). O, Dievo gerumo didybė! Teisiesiems reikėjo daugelio metų, kad patiktų Dievui. O tau Jėzus dabar per vieną akimirką dovanoja tai, ko jie pasiekė daugelio metų darbais. Juk jei tikėsi, kad Jėzus Kristus yra Viešpats ir kad Dievas prikėlė jį iš numirusių, būsi išgelbėtas, ir tas, kuris priėmė į rojų plėšiką ir tave perkels į rojų. Neabejok, kad tai įmanoma – juk tas, kuris šventojoje Golgotoje išgelbėjo akimirkai įtikėjusį piktadarį, ir tave išgelbės, jei tikėsi.

 

MALDA

Dieve, Tu šventąjį vyskupą Kirilą Bažnyčiai davei lyg žibintą, kurio apšviesta ji geriau suprato išganymo slėpinius; jo užtarimas tepadeda mums kaskart geriau pažinti Tavo Sūnų, kad apsčiau turėtumėme dieviškojo gyvenimo. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai