DIENOS ŠVENTASIS - šv. Patrikas

Kovo  17 d.  – Šv. Patrikas, vyskupas – laisvas minėjimas

 

DIEVO ŽODIS

1Pt 4,11

Jei kas kalba, tekalba kaip Dievo žodžius; jei kas tarnauja, tegul tarnauja kaip Dievo apdovanotas jėgomis, kad visuose dalykuose per Jėzų Kristų būtų šlovė Dievui.

 

Anglų-romanų kilmės šv. Patrikas šešiolikos metų buvo kaip belaisvis išvežtas į Airiją. Po šešerių metų jam pavyko pabėgti ir tapti kunigu. Apie 432 m. Patrikas konsekruotas vyskupu Galijoje ir sugrįžo į Airiją, kur įkūrė Bažnyčią pamokslaudamas, mokydamas, steigdamas bažnyčias, vienuolynus, mokyklas, atversdamas karalius ir bardus. Jis garsėjo herojiška drąsa, nusižeminimu ir gerumu. 461-aisiais – Patriko mirties metais – Airija jau krikščioniška, čia nėra nė vieno kankinio, pastatyta labai daug vienuolynų.

 

Iš šventojo Patriko biografijos

Šv. Patrikas laikomas Airijos apaštalu, šios šalies globėju. Jo misija Airijoje truko nuo 432 iki 461 metų. Nors pavienės krikščionių bendruomenės Airijoje gyveno dar prieš šv. Patrikui atvykstant į Airiją, tačiau būtent šv. Patriko veikla buvo impulsas plataus masto airių atsivertimui į krikščionybę. Šv. Patrikas krikštijo airių žmones, kūrė vienuolynus, kurių nariai, skelbdami Evangeliją, vėliau pasklido po visą Europą. Šv. Patrikas (Patrikas Airis, air. Naohm Padraig) gimė 385 (arba 390) metais romėnų užimtoje Britanijos dalyje. Sunku atskirti tikrus istorinius faktus nuo vėliau paplitusių legendų apie šį šventąjį. Patikimesnių faktų galima rasti tik jo paties paliktuose raštuose, visų pirma „Išpažintyje“. Čia rašoma, kad jis anksčiau vadinosi Patricijumi (dažnas romėniškas vardas) ir buvo Kaponijaus, romėnų karininko, tarnavusio Britanijoje, sūnus. Beje, tėvas tarnavęs ir diakonu vietinėje katalikų bendruomenėje. Taigi tikėtina, jog Patricijus buvo auklėjamas katalikiškai ir didžiavosi savo tikėjimu bei išsilavinimu. Tačiau paauglystės sulaukusį Patricijų pagrobė vergų medžiotojai ir išgabeno į dabartinę Ulsterio provinciją, kur jaunuoliui teko ganyti gyvulius. Tikrai žinoma, kad popiežius Celestinas I 432 metais pasiuntė Patriką į Airiją drauge su vyskupu Paladijumi – palaikyti ten jau esančių krikščionių ir skleisti krikščionybę tarp vietinių gyventojų. Po Paladijaus mirties Patrikas stojo į jo vietą, tapo Airijos vyskupu. Keliavo po Airiją, krikštijo vietinius gyventojus, steigė vienuolynus, mokyklas, bažnyčias. Patrikas atnešė į Airiją ne tik tikėjimą, bet ir mokslo šviesą, prisidėjo prie raštijos plitimo. Manoma, kad šv. Patrikas mirė 461 metais, buvo palaidotas Daunpatrike (Olsteryje). Kovo 17-oji, kuri laikoma jo mirties diena, tapo tradicine airių švente.

 

MALDA

Dieve, Tu šventąjį vyskupą Patriką pasiuntei mokyti Airijos tautas garbinti Tave: dėl jo nuopelnų ir užtarimo padėk visiems, kurie džiaugiasi esą krikščionys, ištvermingai liudyti žmonėms, nuostabius Tavo darbus. Prašome per mūsų Viešpatį Jėzų Kristų.

Komentarai